StoryEditorOCM
PelješacPREMIJERA 'NEISPRIČANOG STONA' I 'CUM GRANO SALIS'

Posjetitelji oduševljeni 'susretima' sa stonskim povijesnim ličnostima

Piše DV
21. svibnja 2019. - 12:29
U subotu, 18. svibnja održan je prvi interaktivni turistički obilazak „Neispričani Ston“, a potom je premijerno odigrana multimedijalna pastorala „Cum Grano Salis“. Radi se o novim projektima Općine Ston i Turističke zajednice općine Ston, koji žele pozicionirati ovu općinu na mapu kulturno-turističke ponude Hrvatske.
Projekti su razvijeni uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
„Neispričani Ston“ je interaktivni obilazak Stona, tijekom kojega posjetitelji upoznaju stonsku povijest, znamenitosti i bogatu baštinu, upoznajući pritom likove iz stonske povijesti. Tura, koja traje dva sata, dvojezična je - na hrvatskom i engleskom jeziku, a kreće ispred stonske Solane. Nakon ture u prošlu subotu, sljedeći su datumi: 21. lipnja, 20. srpnja te 24. kolovoza 2019., a ulaznice se mogu kupiti na: http://www.neispricani-ston.com.
U večernjim subotnjim satima, premijerno je odigrana multimedijana pastorala „Cum Grano Salis“ koja, u jedinstvenom okruženju stonske tvrđave Kaštio, posjetiteljima interpretira povijest, tradiciju, kulturnu baštinu i umjetničko stvaralaštvo stonskog područja. Predstava je također dvojezična, s obzirom da je veliki dio ciljane publike turistički, a izvedbe su također zakazane za: 18. svibnja, 21. lipnja, 20. srpnja te 24. kolovoza 2019. Ulaznice su dostupne na: https://ston-cumgranosalis.com.
Zajedničkim kreativnim snagama napravili su dva projekta koja će biti dodatni adut u turističkoj ponudi Stona.
- Naša je misija Stonu dati projekte koji će biti reprezentativni kulturno-turistički proizvod. Ston je postao prepoznatljivo turističko odredište, a svoju prepoznatljivost gradi na suvremenoj interpretaciji i prezentaciji jedinstvene srednjovjekovne baštine,kvalitetnoj gastronomskoj ponudi i kontinuiranom širenju palete proizvoda sukladno tržišnim trendovima tako da izuzetnu vrijednost pridonosi realizacija ovih dvaju projekata - istaknula je Fani Slade, direktorica TZO Ston. - Drago nam je da smo u projektu okupili naše drage sugrađanke i sugrađane, s obzirom da u njima sudjeluju umjetnici iz Stona i okolice, Maro Drobnić, Maro Grubeša, Suzana Bencun, Valentina Baća, Ivona Radić, Valentina Vitković, Marina Asturić, lokalna kulturno-umjetnička društva Ponikovska poskočica i Bijeli maškari, klapa Žuljanke te HKUD Stoviš- Glazba Ston.
Načelnik Općine Ston Vedran Antunica istaknuo je da je ovaj projekt izuzetni dobitak za njihovu destinaciju jer na jedan posve drugačiji način prikazuje bogato povijesno kulturno nasljeđe ovoga kraja.
Koncepte i režiju oba projekta potpisuje kazališna redateljica Anja Maksić Japundžić u produkciji Katapult promocije, kostime je izradila Dubravka Skvrce, dubrovačka modna dizajnerica i kostimografkinja, a autorica vizualnog identiteta je Jasmina Dupalo iz BeeBuro-a iz Zagreba.
08. svibanj 2024 02:40