StoryEditorOCM
NeretvaPOTPISANI UGOVORI ZA OŠ FRA ANTE GNJEČA I GIMNAZIJU METKOVIĆ

Kreću radovi na energetskoj obnovi vrijedni 3,5 milijuna kuna

Piše Tekst i foto: DNŽ
4. lipnja 2019. - 16:53
U palači Ranjina potpisani su ugovori o izvođenju radova na energetskoj obnovi osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, vrijedan 1,3 milijuna kuna (ukupna vrijednost projekta 1,5 milijuna kuna), i Gimnazije Metković, vrijedan 1,45 milijuna kuna (ukupna vrijednost projekta 2 milijuna kuna). Projekt sufinancira sa 65 posto Dubrovačko-neretvanska županija, a 35 posto sredstava je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Potpisivanju su uz župana Dobroslavića nazočili i zamjenica Žaklina Marević i v.d. pročelnice za društvene djelatnosti Jelena Dadić.
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom vrijednost sufinanciranja ovakvih ugovora, ali i naglasio kako su glavna prepreka u ostvarenju projekata neriješeni imovinskopravni odnosi.
- U brojnim javnim zgradama radimo na rješenju tog problema, jer je to uvjet za prijavu na fondove - rekao je župan te dodao kako će u program energetske obnove uskoro biti uključena i Opća bolnica Dubrovnik, kao i ženski đački dom u Dubrovniku te Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću.
Ravnatelj Gimnazije Metković Jozo Jurković zahvalio je Županiji na povjerenju u ostvarenje projekta, dodavši kako su pravila prijave na fondove izazovna i složena.
- Za našu školu, ali i Metković, ovo će biti velik iskorak. Nacionalno smo prepoznati kao jaka institucija. Zgrada je stara više od 50 godina, a dosad smo već puno sredstava uložili iz proračuna Županije. Nadam se da ćemo pronaći način za realizaciju projekta nadogradnje kata škole, gdje već imamo gotovo projekt - rekao je Jurković.
Ravnatelj OŠ fra Ante Gnječ Boro Bustruc izjavio je kako će škola nakon završenih radova imati uštedu potrošnje energije od preko 50 posto.
- Radovi na školi obuhvatit će izolaciju zgrade, promjenu svih vrata i prozora te uvođenje LED rasvjete i solarnih kolektora za toplu vodu - ustvrdio je Bustruc.
Inače, već su ranije završeni projekti energetske obnove Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik kao i OŠ Gruda, a u tijeku je energetska obnova Doma za starije u Vela Luci.
Ukupna vrijednost svih pet projekata energetske obnove iznosi 13,2 milijuna kuna, od čega su EU sredstva iz Fonda za regionalni razvoj 4,9 milijuna kuna, sredstva Dubrovačko-neretvanske županije 6,8 milijuna kuna, a sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 1,8 milijuna kuna.
26. travanj 2024 09:32