StoryEditorOCM
NeretvaU NERETVU STIŽE INSPEKCIJA

METKOVSKA LIJEČNICA O SMRTI DJEČAKA Zakazala trijaža na Hitnoj pomoći?

Piše Stanislav Soldo/SD
16. prosinca 2018. - 10:26
- Ne tvrdim da bi dječak s takvom dijagnozom preživio, ali postupak je mogao biti drugačiji. Kada sam ga primila, on je već bio u teškom stanju, život mu je bio ugrožen - kazala je za Slobodnu Dalmaciju pedijatrica, dr. Ksenija Kaleb, koja je devetogodišnjeg Gabrijela Bebića primila i obradila u svojoj ordinaciji u ponedjeljak, nakon što su ga dan prije dva puta vraćali s Hitne pomoći kući.


Dr. Kaleb je, nakon što je pregledala dječaka, alarmirala Hitnu službu da se pozove helikopter radi prijevoza u KBC Split. Ona naglašava da nadležne službe nisu provele odgovarajući postupak trijaže, odnosno prepoznavanja hitnog stanja kod pacijenta, niti su djetetu vađeni laboratorijski nalazi.

- Kad sam pitala zašto dječak nije već poslan u bolnicu, medicinska sestra mi je rekla da se njima činilo da je s dječakom sve u redu - prepričava nam dr. Kaleb.

Je li zakazao zdravstveni sustav zbog prerane smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića?

Odgovor na ovo teško pitanje dat će inspekcija Ministarstva zdravstva koju u ponedjeljak u Metković šalje ministar Milan Kujundžić, i to specijalista infektologa i specijalista pedijatra, u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta.

Njihova je zadaća utvrditi sve relevantne činjenice oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima.

Dječak je, podsjeća Slobodna Dalmacija, bio bolestan od četvrtka 6. prosinca, loše se osjećao, roditelji su ga vodili najprije kod njegove pedijatrice na pregled, koja je obradila dječaka i nije uočila ništa alarmantno. Kako mu nije bivalo bolje, roditelji su ga tijekom vikenda vodili na Hitnu pomoć, u nedjelju, i to dva puta.

No, s Hitne je oba puta vraćen kući, a da nije napravljena ni laboratorijska analiza krvi jer laboratorij tijekom vikenda u Metkoviću ne radi.

Mališanu je, međutim, bilo sve lošije pa su ga roditelji u ponedjeljak ponovno vodili liječniku. Kako njegova liječnica nije bila u smjeni, pokušali su kod drugog pedijatra gdje je bila velika gužva pa su na kraju završili kod dr. Ksenije Kaleb koja ima ordinaciju na katu Doma zdravlja.

Ona je pak vrlo brzo utvrdila da je dječak u lošem stanju i da se radi o životno ugroženom pacijentu, koji je zatim prebačen u KBC Split, gdje je nažalost preminuo.

Vrlo je malo službenih informacija o ovom događaju u Metkoviću. Ljudi se uglavnom pitaju je li medicina mogla učiniti više i je li dijete umrlo zbog nečijeg nemara.

Voditeljica Hitne pomoći u Metkoviću Marijana Matić naglašava da struka nije pogriješila.

- Dijete je umrlo od streptokokne sepse i tu medicina ništa nije mogla učiniti. Hitna medicinska pomoć u Metkoviću napravila je sve u okvirima medicinske struke. Da je bilo ikakve sumnje, dijete bi bilo upućeno u bolnicu. Kod sepse je uvijek loša prognoza i neizvjestan ishod - pojasnila je doktorica Marijana Matić.

Dječak je nekoliko dana bio bolestan, imao je visoku temperaturu i roditelji su ga vodili liječniku, rekli su nam vidljivo potreseni susjedi. Jedna susjeda nam je također rekla da nisu točne informacije da ga je jedan pedijatar odbio. Bila je velika gužva i roditelji su dijete odveli drugom pedijatru koji je također bio u smjeni u ponedjeljak ujutro u Domu zdravlja, kazala je.

Nažalost, mališan je umro od streptokoknog šoka. Upućeniji u slučaj tvrde da su se poklopile neke stvari kod dječaka koje su očito ubrzale tijek bolesti. U podlozi teške infekcije bila je gripa, na što se nakalemio streptokok budući da je imunitet mališana jako opao.
- Svako dijete i odrastao čovjek može dobiti streptokoknu upalu grla, ali rijetki od nje umiru - komentirali su liječnici s kojima smo razgovarali.

Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja, pozdravlja dolazak inspekcije Ministarstva zdravstva koja bi u konačnici trebala utvrditi je li bilo propusta u liječenju Gabrijela Bebića, čija je smrt potresla Metković i dolinu Neretve.

Ministarstvo zdravstva najavilo je jučer inspekcijski nadzor, te potvrdilo kako je netom nakon saznanja o tragičnom slučaju zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, navodi SD.
27. travanj 2024 01:55