StoryEditorOCM
NeretvaOD METKOVIĆA DO PLOČA

MARATON LAĐA Veliki štit kneza Domagoja ide ekipi Stabline!

Piše Stanislav SOLDO/SD
Foto: Denis Jerković/Hanza media
11. kolovoza 2018. - 22:16

Pobjednik 21. Maratona lađa na Neretvi je ekipa Stabline. Drugi su Argonauti Bjelovar, a treći Gusari Komin. Stablini je ovo druga pobjeda na Maratonu. Pobjedili su 2015. godine, a nedavno su osvojili i kup Slobodne Dalmacije na brzinskim trkama. U Stablini se priprema velika fešta i tradicionalna noć prvaka.

Maraton je započeo ispod mosta u Metkoviću, točno u 17 sati, a na pucanj kuburaša 26 lađarskih ekipa odmjerilo je snage na lađarskoj ruti dugoj 22,5 kilometara s ciljem u Pločama. 
Za većinu Neretvana u domovini i po svijetu Maraton lađa je najvažniji dan u godini. Već od podneva svi putovi vodili su u Metković. I kopnom i rijekom Neretvom u Metković su se slile rijeke ljudi željnih dobre zabave i avanture.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, visoka je pokroviteljica neretvanskog maratona, i bila je na startu zajedno s brojnim političarima i predstavnicima političkog i javnog života Hrvatske.

Ekipa Stabline okitit će se velikim štitom kneza Domagoja. Uz sportsku sreću o pobjedniku je odlučila vještina i uigranost deset lađara u lađi, kormilara i bubnjara, koji nas nakratko vraćaju u povijest, u vrijeme kneza Domagoja, čiji su strijelci upravo u ovakvim lađama sa strijelama u rukama branili Neretvu od Mlečana.

26. travanj 2024 23:09