StoryEditorOCM
NeretvaPRIOPĆENJE UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA LIJEČENIH OD PTSP-a

ODLUKA ŽUPANIJE O PROGRAMIMA SKRBI ZA BRANITELJE "Zahvaljujemo na podršci od 3 tisuće kuna, i odričemo je se u korist Centra za psihosocijalnu skrb"

Piše DV
8. lipnja 2018. - 21:11

"Povodom odluke Dubrovačko neretvanske županije vezano za Javni poziv za predlaganje projekata/programa iz područja skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u 2018. godini, smatramo da je ista odluka napravljena nepošteno i omalovažavajuća za najosjetljiviju populaciju hrvatskih branitelja, onu kojoj je zdravlje i socijalni status narušen, hrvatski branitelji s dijagnosticiranim PTSP-om" - piše Ante Batinović, predsjednik udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Dubrovačko-neretvanske županije u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

"Dubrovačko-neretvanska županija je pozivala udruge čiji su programi/projekti namijenjeni zadovoljavanju potreba iz područja skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji da iste prijave radi financijske podrške, što je UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA LIJEČENIH OD PTSP DNŽ i napravila. Ovim putem se zahvaljujem na pruženoj podršci od 3.000,00 kuna za provedbu programa, predloženih aktivnosti pod nazivom „ Mogu li se ikada zaboraviti ljudi, vrijednosti i dosezi vremena Domovinskog rata ?“ i istih sredstava se odričemo, na način da se sredstva prenamjene za potreba rada Centara za psihosocijalnu pomoć u DNŽ.

Rezultati spomenutog javnog poziva su u najmanju ruku sramotni i kao takvi su nam bili povod za ovo javno priopćenje. Problemi hrvatskih branitelja s dijagnosticiranim PTSP-m i članova njihovih obitelji nisu zavrijedili ovakvu sramotnu podršku koja je dijelom rezultat gašenja podcentra za psihosocijalnu pomoć u Metkoviću. U traganju za pružanjem što učinkovitije pomoći različitim kategorijama stradalnika Domovinskog rata još 1995. godine pristupilo se razvijanju mreže Centara za psihosocijalnu pomoć, kao temeljne sastavnice cjelovitog nacionalnog programa psihosocijalne skrbi. Gašenjem centra u Metkoviću hrvatski branitelji delte Neretve ostali su uskraćeni za pomoć u domeni "nepatoloških" psihosocijalnih potreba (pravna, socijalna, psihološka pomoć, informiranje vezano za mogućnosti daljnjeg školovanja, zapošljavanja i sl.) čime se onemogućuje zadovoljavanje optimalne psihosocijalne integraciju.

Postavlja se pitanje čija je to bila odluka i kojim temeljima, analizama sadašnji sustav Centara za psihosocijalnu pomoć u RH može odgovoriti potrebama hrvatskih branitelja koji žive u gradovima i općinama delte Neretve. Naime, jedan od najvećih problema Dubrovačko-neretvanske županije prometna nepovezanost i izoliranost u zračnom, kopnenom i pomorskom prometu, a delte Neretve je problem tim veći jer se centralizacijom usluga Centara za psihosocijalnu pomoć u Dubrovniku samo prošle godine dogodila tri sucida hrvatskih branitelja u delti Neretve. Takvo stanje i ustroj nije adekvatan potrebama braniteljske populacije u delti Neretve zbog raznoraznih razloga….

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) predstavlja veliku nepoznanicu koji karakterizira niz psihičkih poteškoća koje se javljaju kod osoba koje su doživjele traumatski događaj, a probleme koje uzrokuje nije moguće riješiti centralizacijom i zatvaranjem očiju pred takvim problemima u društvu. Osim udruga branitelja delte Neretve i pojedinaca kao što je dr. Nada John koja je iznimni stručnjak i osoba od povjerenja za sve one koji joj se obrate prilikom susreta liječnik – pacijent, nitko se ovakvim problemima u delti Neretve ne bavi, pa nas ne čudi da je predloženi program udruge na ovakav način „podržan“. Još jednom se zahvaljujemo Dubrovačko-neretvanskoj županiji i njenom upravnom odjelu koji u svom nazivu odražava nebrigu o hrvatskim braniteljima. Naime, izgubio se naziv hrvatskog branitelja, vjerojatno zbog toga što je lakše nespominjazi, odnosno ignorirati potrebe hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u DNŽ.", zaključuje u priopćenju Batinović.

26. travanj 2024 15:00