StoryEditorOCM
NeretvaUDRUŽILI SE KINESKI I ZADARSKI PODUZETNICI

PROJEKT OD 100 MILIJUNA EURA Kula Norinska dobiva tvornicu električnih automobila i skutera

Piše DV
16. svibnja 2018. - 10:03

Mala općina Kula Norinska, s oko 2 tisuće stanovnika, dva milijuna kuna izvornih prihoda i nedovoljno razvijenim gospodarstvom, pred velikim je promjenama. U to mjesto na desnoj obali Neretve, udaljeno nekoliko kilometara od Metkovića, kineski investitor Karl Soong i zadarski poduzetnik Mladen Ninčević preko svoje tvrtke Green Tech Group zajedno ulažu u tvornicu električnih automobila i skutera namijenjenih tržištima srednje i istočne Europe, donosi Poslovni.hr.

Investitori u poslovnu zonu Nova Sela potpisali su s općinom Kula Norinska 16 milijuna kuna vrijedan ugovor o prodaji 53 hektara zemljišta, nakon provedenog javnog natječaja. Projekt izgradnje tvornice će se odvijati u tri faze, planirane kroz narednih deset godina. U tom bi razdoblju investitor trebao uplatiti ugovoren iznos od 16 milijuna kuna, koje će općina potom uložiti u infrastrukturu. Planirano je da Soong i Ninčević ulože u projekt oko 100 milijuna eura, i to bez traženja statusa strateškog investitora ili bilo kakvih pogodnosti. 

Načelnik općine Nikola Krstičević izjavio je kako je ukupno investiciju zasad nemoguće predivdjeti, no da će u prvoj fazi  biti posla za oko 50 ljudi, a potom i više od 500, ovisno o potrebama i vrsti proizvodnje. 

Realizacija projekta zamišljena je tako da investitor u prvoj fazi dostavi zahtjev za infrastrukturom koju treba izgraditi. Zatim općina, sukladno projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli koju posjeduje, za gradnju infrastrukture raspisuje javni natječaj, odabire izvođača te gradi tu dionicu. Taj trošak platit će investitor, a u tom iznosu općina će izbrisati  hipoteku s tog dijela zemljišta, sukladno potpisanom sporazumu.

Umjesto prvotnog plana da se proizvodnja smjesti u Metković odabrana je Kula Norinska zbog položaja - nalazi se na sjecištu autoputa A 1 i VC koridora kroz BiH, a u blizini je i Luka Ploče. 

Investitor Karl Soong (pravim imenom Xuegao Song) osnivač je Poly International Group, kineske kompanija za proizvodnju električnih proizvoda za kućanstvo i električnih vozila. Mediji navode kako je Soong vlasnik prototipa električnog vozila koje drži svjetski rekord u prevaljenoj duljini za jedno punjenje baterije od litija. Kako je izjavio u intervjuu portalu Zadarski.hr, Soong je u Hrvatsku došao želeći kupiti tvrtku Mate Rimca, u čemu nije uspio. U međuvremenu  se povezao s poduzetnim Mladenom Ninčevićem, kojeg sudski registar navodi kao aktivnog člana uprave u čak dvadesetak tvrtki.

26. travanj 2024 09:32