StoryEditorOCM
KorčulaPROJEKT UREĐENJA MARMONTOVOG PUTA OD ŽRNOVA DO PUPNATA

Korčula dobiva pet kilometara dugu biciklističku stazu

Piše Tekst i foto: Niko Perić
18. siječnja 2020. - 13:23
Plan razvoja ruralnog turizma Grada Korčule 2015. – 2020. naglašava važnost poboljšanja javne turističke infrastrukture u koju spadaju šetališta i pješačke staze, biciklističke staze, vidikovci, piknik punktovi i obiteljski parkovi.

Među njima je posebna atrakcija Marmontov put koji će uređenjem od Žrnova do Pupnata,prema projektu u dužini od 5,53 km postati prva uređena biciklistička staza na području Grada Korčule,napominje gradonačelnik Andrija Fabris,podatkom da je to javno dobro u neotuđivom vlasništvu Grada Korčule,čiju je suglasnost projekta odobrilo i Gradsko vijeće.

Danas je to makadamski put u vrlo lošem stanju,uništen zbog odrona kamenja i niskog raslinja koje raste na njegovim rubovima. Staza je projektirana tako da svojim vizualnim profilom i ugrađenim materijalima što manje zadire u prirodni krajolik,kaže zamjenik korčulanskog gradonačelnika Ivan Šale,koji i kao lovac poznaje tu stazu.

Cijela će se staza opremiti urbanom opremom koja uključuje klupe za odmaranje od lokalnog kamena, koševe za otpad, informacijske ploče i putokaze izrađene od drvenih dasaka. Projektom je predviđeno uređenje 7 odmorišta na atraktivnim lokacijama na raznim dijelovima staze,pokazuje gradonačelnik Fabris.

Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Marmontov put će Gradu Korčula doprinijeti i ravnomjernu prostornu distribuciju turističke potražnje,te poboljšanje lokalnih temeljnih usluga za stanovništvo Grada Korčule kroz razvoj biciklističke infrastrukture.
S obzirom da buduća biciklistička staza povezuje dva naselja u unutrašnjosti otoka Korčule (Žrnovo i Pupnat) projekt doprinosi ujednačenom razvoju naselja i ravnomjernijoj prostornoj distribuciji turističke potražnje.
26. travanj 2024 08:56