StoryEditorOCM
KorčulaVESELO JUTRO U KORČULI

TORTA PARTY I PREDBOŽIĆNI ŠUŠUR Mame su nudile torte, a mladi kuhano vino i kobasice

Piše Dora Lozica
23. prosinca 2019. - 22:24
Jutros su Korčulani uživali u pravoj blagdanskoj atmosferi koja se na ulicama srednjovjekovnog grada ove godine teško osjeti. Nakon Božićnog sajma Osnovne škole Petar Kanavelić na Trgu Sv. Justine, Korčulani su požurili do Gradskog parka na prvi korčulanski Torta party, a nakon slatkog zalogaja počastili su se kuhanim vinom i kobasicama.

Svi su spomenuti događaji bili humanitarnog karaktera i svi su organizirani na inicijativu pojedinaca, a ne gradskih institucija. O Božićnom sajmu Osnovne škole na kojoj se mogao naći veliki broj vrijednih rukotvorina i kolača pisat ćemo u sljedećem tiskanom broju Dubrovačkog vjesnika, a osvrnut ćemo se na Gradski park gdje smo u Božićnom paviljonu našli tek desetak torti. Naime, više od 40 torti razgrabilo se u doslovno pola sata.

„Na ideju organizacije prvog Torta partyja došli smo spontano, već nekoliko godina na društvenim mrežama pratimo dubrovački Torta party koji me oduševljava pa sam se zapitala, zašto i mi ne bi imali svoj party? Bila je dovoljna jedna kava da se organiziramo, odaziv je više nego odličan, naši su sugrađani donijeli preko 40 torti koje su srazgrabile u pola sata. Oduševljeni smo i nadamo se dogodine ponuditi duplo više torti!“, otkrila nam je poznata humanitarka Doris Jurjević, začetnica Torta partyja, ali i brojnih humanitarnih akcija u Korčuli.

Koncept Torta partyja je velikodušan i zanimljiv. Tko želi donirati, prijavi se na party, donese tortu po izboru, a torte se kasnije prodaju po komadu, 10 kuna feta, ili cijela torta za 180 kuna. Kako doznajemo od Doris, Korčulani su najčešće kupovali cijelu tortu kako bi sebi olakšali pripremu božićnog ručka, ali su uzimali i po komad kako bi zasladili jutarnju kavu. Na šarenom stolu našlo se zaista za svakoga po nešto, od starinskih torti, čokoladnih, voćnih, do bezglutenskih, cheececake-a, moderno ukrašenih i ukusnih. Sva prikupljena sredstva donirat će se udruzi djece s posebnim potrebama Moje sunce i humanitarnoj udruzi za ostvarivanje pomoći djeci s posebnim potrebama Kap u moru.

Odmah do Božićnog paviljona, članovi Savjeta mladih Grada Korčule organizirali su druženje Predbožićni šušur uz kuhano vino, kiseli kupus i kobasice.

„Naradimo se ljeti pa nam je Korčula tijekom zimskih mjeseci uspavana, tako smo se mi studenti iz Zagreba našli na kavi u želji da oživimo naš grad. Kad smo se dogovorili oko datuma vidjeli smo da isti dan mame organiziraju Torta party, povezali smo se njima i zaista se veselimo današnjem druženju. Imamo kobasice i kiseli kupus, kuhano vino, a za najmlađe hrenovke u kifliću. Tu je i muzika DJ Štimca.“, istaknula je Dora Tešić, članica Savjeta.

Savjet mladih je savjetodavno tijelo Grada Korčule koje je osnovano s ciljem aktivnog uključivanja mladih u javni život Grada. Članovi su uglavnom studenti, a kako je objasnila Dora, njihova je uloga biti glas mladih u Gradu, prenošenje želja i problema mladih, organizacija zabavnih sadržaja, prijevoza studenata i sličnih tema, kako bi se mlade ljude potaknulo da se nakon studija vrate na otok. Plan i program za sljedeću godinu je spreman, kaže Dora, a aktivnosti Savjeta možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.

Sve prikupljene donacije mladi su također uplatili udrugama Moje sunce i Kap u moru, a kako doznajemo, organizatori Torta partyja i Predbožićnog šušura za ove su dvije udruge prikupili više od devet tisuća kuna!

Dora Lozica
 
 
26. travanj 2024 18:33