StoryEditorOCM
KorčulaZA SVE OTOČANE STARIJE OD 80 GODINA

"ZRNO SOLI, STOLJEĆE ŽIVOTA" Prijavite svoje članove obitelji na zanimljiv projekt

Piše Dora Lozica
25. listopada 2019. - 19:54
Sutra na otoku Korčuli započinje jedinstveni projekt naziva „Zrno soli, stoljeće života“. Radi se o ideji fotografa Frane Ožbolta i njegovog tima kojom će pokušati izgraditi most između dvije generacije, starih i mladih, u nadi obnavljanja veze koja je prekinuta modernim načinom života. Poveznica Frane Ožbolta i Korčule je ljubav budući da je on korčulanski zet.

Narednih nekoliko dana u središtu pozornosti bit će stanovnici otoka Korčule stariji od 80 godina. Fotograf će zabilježiti njihove portrete, a prikupljat će i citate svake potretirane osobe, njihove mudrosti, figurativno nazvane „zrna soli“, koje su skupili tijekom gotovo cijelog jednog stoljeća života. To mogu biti uzrečice, anegdote, poučne priče, životni moto i slično. Bit će im ponuđene razne teme, primjerice ljubav, život, vjera, djeca, brak, zdravlje i bolest, posao i slično kako bi im pomogle sastaviti citat koji će se pridružiti njihovom portretu.

Mještani stariji od 80 godina pozvani su da se prijave za fotografiranje. Starije poznanike ili članove svoje obitelji možete prijavit pozivom na Radio Korčulu, na Facebook stranici „Stoljeće života u zrnu soli“ ili pozivom na broj mobitela 098 5682 88!

Tim „Zrno soli“ sutra i prekosutra fotografiraju i snimaju u Pupnatu, a 27. i 28. listopada u Račišću. Nakon što projekt obiđe sva mjesta na otoku, fotografije će se obraditi i zajedno sa citatima pripremiti za izložbu. Tim će istovremeno napraviti grafičku pripremu za tisak monografije u kojoj će se naći najzanimljivije izjave i portreti uz neke arhivske fotografije otoka Korčule koje će nadopuniti priču fotografirane generacije.  Za vrijeme fotografiranja tim će snimiti i kratki dokumentarni film koji će se prikazati na otvorenju izložbe.

Izložba će biti postavljena na unaprijed dogovorenim lokacijama na otoku u dogovoru s općinama, a kasnije će gostovati u Zagrebu i inozemstvu. Jedna od ideja je da se izložba postavi i u školama na otoku te bude prisutna među učenicima. Osim toga, projekt prati i web stranica gdje će biti izloženi svi portreti sa citatima, kao i informacije o samom projektu.

„U svijetu gdje su informacije dostupne u roku od nekoliko sekundi, mladi često zaboravljaju mudrost potražiti kod svojih starih. Bez obzira da li se ova  generacija umije služiti sa najnovijom tehnologijom, oni imaju nešto što mladi nemaju a što se ne može kupiti, niti na internetu „izguglati“. Imaju iskustvo. Godine života. Sretne i teške trenutke. Gotovo jedno stoljeće proživljenih dana i svojih nekoliko zrnca mudrosti – zrna soli“, poručuju iz tima „Zrno soli“.

Dora Lozica
 
26. travanj 2024 10:33