Županija Korčula

NA OTOKU ZBRAJAJU REZULTATE

Vrlo dobra turistička sezona za Korčulu

NA OTOKU ZBRAJAJU REZULTATE
Iako je predsezona počela lošim vremenom, a sezona tromim dolascima, otočne će Turističke zajednice uglavnom bilježiti manji ili veći rast, a sezonu na kraju možemo ocijeniti vrlo dobrom.
Na području Općine Vela Luka tijekom mjeseca kolovoza ostvareno je 69.162 noćenja što je porast za 5.95 % u odnosu na kolovoz 2018.godine. Što se tiče dolazaka, u kolovozu je zabilježeno 9.376 dolazaka što je za 2,97 % više nego u kolovozu 2018.godine, kako doznajemo od načelnice Vele Luke Katarine Gugić. Gugić nam otkriva kako je od početka ove godine do kraja kolovoza na području Općine Vela Luka zabilježeno 27.604 dolazaka što je za 11,40 % više nego u ovom razdoblju 2018.godine, a po pitanju noćenja u prvih 8 mjeseci ostvareno je 174.747 noćenja, što je čak za 12,57% više nego prošle godine. Najviše turista u Velu Luku stiglo je iz Hrvatske, zatim Poljske,Slovenije i Njemačke.
„Potrebno je napomenuti kako je u prvih 8 mjeseci na području naše Općine boravio veliki broj sezonskih radnika zbog izgradnje luke nautičkog turizma. Međutim, kada izuzmemo radnike i dalje imamo nemalo povećanje noćenja od + 8,46 % u prvih 8 mjeseci. Ovom prilikom čestitam svim turističkim djelatnicima i privatnim iznajmljivačima na odličnoj sezoni i zahvaljujem im na iznimnom doprinosu razvoja turizma u Veloj Luci što je ključna gospodarska grana našeg mjesta“, poručuje načelnica Gugić.
Brojke otprilike iste kao i prošle godine zabilježene su i na području Grada Korčule. Izvještaj obuhvaća podatke za grad Korčulu, Žrnovo, Račišće, Pupnat i Čaru za sve kategorije smještajnih objekata poput hotela, kampova, privatnog smještaja, hostela i ostalih ugostiteljskih smještaja za period od siječnja do rujna 2019. Kako doznajemo do direktorice TZG Korčule Hane Turudić, ukupan broj dolazaka turista u tom periodu je 3% veći, u odnosu na isti period u 2018. U 2019. je ostvareno ukupno 82.176 dolazaka, a u istom periodu 2018. ostvareno je 79.945 dolazaka. Ipak, ukupan broj noćenja u tom periodu je 2% manji. U 2019. je ostvareno ukupno 376.650 noćenja, a prošle godine 383.612 noćenja. Direktorica Turudić napominje da se povećava i trend kraćih boravaka, ali i sve bolja predsezona i posezona. Podaci za prvi tjedan rujna 2019., u odnosu na isti period 2018., pokazuju povećanje broja noćenja i dolazaka za 7%. Najave bookinga hotelskog smještaja za rujan su vrlo dobre, ističe Turudić napominjući kako je prošlogodišnja posezona bila rekordna.
„Raste udio noćenja i udio turista na primarnim tržištima poput Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Francuske, Njemačke, Slovenije i Skandinavskih zemalja, ali i na sekundarnim tržištima, Italija, Nizozemska, Austrija, Kanada i Australija, kao i tercijalnim, BiH, Azijska tržišta i ostala tržišta EU. Poslijednje 3 godine evidentiran je i rast broja novih smještajnih jedinica u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba. U 2019. je evidentirano 104 nova kreveta u kategoriji apartmani u odnosu na prethodnu 2018. godinu na području Grada Korčule“, objasnila je direktorica Turudić.
Dobrim se rezultatima pohvalio i načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić. U prvih 8 mjeseci 2019. godine zabilježen je porast broja dolazaka od 5,97% i porast broja noćenja od 3,08%. Prema vrsti smještaja porast u privatnom smještaju iznosi 6,06 %, a u hotelskom smještaju 11,98%. Najbrojniji gosti u Smokvici su iz Hrvatske, potom Nijemci, Slovenci, Britanci i Francuzi.No, kako ističe Tomašić, na otoku sezona još uvijek traje.
Nešto lošije rezultate ostvarit će Općina Lumbarda, od siječnja do 15. rujna zabilježit će 17.791 dolazaka što je 0,31% manje u odnosu na 2018. godinu te gotovo 130 tisuća noćenja što je 1,44% manje nego prošle godine. Najbrojniji gosti u Lumbardi su Slovenci, potom Hrvati pa Nijemci, Francuzi, Pljaci, Britanci, Talijani, Bosanci, Česi pa Srbi, a boravili su 67% u privatnom smještaju, 13,91% u apartmanima privatnih osoba, 10,27% u nekomercijalnom smještau i 7,94% u hotelskom smještaju kako ističe Ante Šestanović, direktor TZ Lumabarde.

Dora Lozica
 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije