StoryEditorOCM
KorčulaPUTOVANJE DOLINOM SJENKI

Jure Srhoj predstavio svoju drugu knjigu

Piše Dora Lozica
25. srpnja 2019. - 23:00
Iako će korčulansko ovogodišnje ljeto proteći u znaku knjige, najveći odaziv i interes do sad izazvalo je predstavljanje druge knjige korčulanskog autora Jure Srhoja. Prošlog je tjedna prepuna kino dvorana Centra za kulturu pozdravila najnovije djelo zanimljivog imena „Putovanje dolinom sjenki. Dalmacija 1941.-1944.“ u kojem je Srhoj, u formi romana, publici približio jedno od najtežih i najtragičnijih godina u povijesti Dalmacije kad je poglavnik NDH Ante Pavelić, Rimskim ugovorima, veći dio Dalmacije prepustio Kraljevini Italiji.

Na pomno organiziranom i dinamičnom predstavljanju knjigu su prezentirali, kako ih Srhoj s pravom naziva, korčulanski intelektualci prof. Franko Mirošević, prof. Živan Filippi, prof. Roko Markovina te  Tonko Barčot, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo. Prezentaciju je pratio i film s fotografijama i detaljima iz knjige kojeg je napravio Ivan Šegedin, direktor Marko Polo festivala.

"Ideju imam već godinama, a na pisanje me potaknuo prof. Mirošević na jednoj jutarnjoj kavi. Kad sam se uhvatio posla, tome nije bilo kraja. Gotovo tri godine grozničavog pisanja rezultiralo je ovom knjigom nakon koje sam osjećao umor i prazninu. Kad sam završio promislio sam - kako ću financirati lektoriranje, uređivanje i tiskanje? Nitko ne stoji iza mene, nikakva udruga ili institucija, tko će dati novac jer je meni palo napamet nešto napisati? Jednog dana prišla mi je unuka Ana i donijela mi 50 kuna koje zaradila prodajom školjki u gradu. Rekla mi je, dida, to je za tvoju knjigu“, prisjetio se Srhoj.

Nakon takvog poticaja, Srhoj je zaista odlučio tiskati knjigu koja ima više od 500 stranica i preko 300 fotografija američkih, talijanskih i dalmatinskih vojnika. Pisana je u formi romana po čemu je jedinstvena budući da je ovakva tematika najčešće rezervirana za kronologiju i stručnu literaturu. Srhoj se u knjizi približava ljudima i njihovim patnjama s otvorenom subjektivnošću dajući žrtvama imena i povijesni kontekst. Srhoj ističe kako ova knjiga nije o ustašama i partizanima, već o žrtvama tog tragičnog dijela dalmatinske povijesti. On piše o ostavljenom i razočaranom dalmatinskom težaku ili ribaru koji odlukom NDH na silu postaje Talijan, a u partizanski pokret odlazi zbog biološkog opstanka te kako bi vratio Dalmaciju Hrvatskoj. U njegovom je fokusu, kako ističe Barčot, žrtva.

„Knjiga se bavi temom koja je previše prisutna u društvu danas, neprestano se vraćamo na Drugi svjetski rat te iako o tom razdoblju postoji dosta literature, još uvijek je to nedovoljno s obzirom na interes. Knjiga navodi na razmišljanje o zločinima bez obzira tko ih je počinio, fokusirana je na žrtvu koja mora biti u središtu našeg interesa i pozornosti kako bi se postigla katarza. Možda je nećemo postići, ali moramo pokušavati“, poručuje Tonko Barčot.

Nakon predstavljanja okupljeni su mogli kupiti knjigu po cijeni od 270 kn uz potpis autora, a svoje su dojmove razmijenili na ugodnom domjenku kojeg je pripremila Srhojeva supruga Ranka koja mu je, kako ističe, bila najveća podrška u pisanju.

Dora Lozica
 
 
 
08. svibanj 2024 16:57