StoryEditorOCM
KorčulaSTANOVNICI STAROG GRADA U KORČULI IZNIJELI SVOJE ZAHTJEVE

SLAŽETE LI SE SA ZAHTJEVIMA STANOVNIKA STAROG GRADA U KORČULI?

Piše DV
18. ožujka 2019. - 20:49
Četrdesetak stanovnika stare gradske jezgre prošle je srijede na fokus grupi u Gradskoj vijećnici Korčule iznijelo 31 zahtjev koje žele implementirati u razvojni dokument Plan upravljanja starom gradskom jezgrom kako bi se poboljšala kvaliteta života među korčulanskim zidinama.

U Gradskoj su vijećnici prošle srijede održane tri fokus grupe pod nazivom Gospodarstvo-turizam, Institucije i udruge te Stanovništvo s ciljem izrade strateškog razvojnog dokumenta kojim će se definirati vizija i ciljevi razvoja i života u starogradskoj jezgri. Plan upravljanja starom gradskom jezgrom izrađuje se u sklopu provedbe projekta „Revitalizacija obrambenih utvrda grada Korčule“, a najviše se stanovnika, njih gotovo 40, okupilo na fokus grupi pod nazivom Stanovništvo. Osim starograđana, u raspravi je sudjelovao gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te Krunoslav Kranjec i Ranko Lipovac, predstavnici tvrtke Urbanex d.o.o. koja će izraditi prijedlog strategije.

Kvaliteta života u starome gradu iz godine u godinu je sve lošija, a najveći danak turizmu osjeti se na broju stanovnika kojih je trenutno manje od 300. Srednjovjekovne štrade nekad su bile pune djece, a danas su zimi potpuno prazne, a ljeti prepune turista. Apartmana i restorana je sve više, a ljudi sve manje. Stanovnici starogradske jezgre ogorčeni su upravljanjem ovog dijela grada koji je, kako ističu, podređen isključivo turzimu, zbog čega su se dva dana prije održavanje fokus grupe sastali i definirali 31 zahtjev koje žele uvrstiti u Plan upravljanja. Probleme je u ime starograđana iznijela gradska vijećnica Vinka Lozica, a odgovore od nadležnih očekuju u roku od sedam dana kad će se održati još jedan sastanak na istu temu.

Starograđani traže javnu rasvjetu i zimi, kante za smeće u koje se može odlagati kućni otpad, dvije smjene radnika KTD-a Hober, nadzor kamerama na odlagalištu smeća na Puntinu, umjesto puhalica za lišće žele da zaposlenici Hobera koriste metle te visokotlačni čistač (miniwash) s redovnim rasporedom pranja ulica, nogostup na Šetalištu Petra Kanavelića, inače najfrekventnijoj ulici strog grada uz projekt uređenja šetnice, skidanje asfalta i rješavanja problema slivnih voda, projekt uređenja kanalizacije, rješenje problema ruševina s kojih ispadaju kupe, električna vozila za dostavu, ukopavanje velikog broja kablova za struju i internet, problem rješavanja bespravne gradnje, konkretni prijedlozi kome se obratiti i ograničenje apartmanizacije, unificiranje reklama ugostiteljskih objekata i zabranu plastike, ulicu kojom bi se invalidima omogućio pristup katedrali, omogućiti pristup hitnih službi i obnavljanje mreže hidranta u slučaju požara, ventilacijske sustave za ugostiteljske objekte iznad krovova, uvid u trošenje sredstava prikupljenih od spomeničke rente, traže od ugostitelja da sudjeluju u poveaćnim troškovima stanara koji žive u blizini objekata, kao npr. povećanje premije osiguranja ili povećane rate struje, traže i porezne olakšice, besplatan parking uz objavljene liste korisnika parking kartica, klupe na kraju svake ulice, društvene porstorije za starije građane, poštivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, shuttle bus od grada do trgovačkog centra Tommy i nazad, javne zahode naročito za vrijeme javnih gradskih proslava, obavijesti o događanjima po trgovinama i restoranima, rješavanje problema pasa bez brnjice i povoca i psećeg izmeta po ulicama, sanacija rupa na Plokati i stepenica diljem starog grada, kićenje starogradske jezgre za vrijeme blagdana, mogućnost kupnje stanova za mlade, dosljednu provedbu komunalnog reda, turističku taksu za ulaz u stari grad, muzejske kartice, još jedan javni zahod na autobusnom kolodvoru, odlaganje smeća s turističkih trabakula na predviđeno mjesto te povećanje broja komunalnih redara.

„Drago mi je da je pokrenuta ova inicijativa ne samo za ljude koji žive u starome gradu, nego i za sve one građane željne promjena. Napokon smo dobili mogućnost dati svoje mišljenje i progovoriti i onome što nam smeta. Kao stanovnik starogradske jezgre mogu reći da smo limitirani u mnogočemu, naravno da turizma mora biti, ali želimo da se napravi kompromis, da postoje pravila igre, da se život ogranizira na dobrobit svih onih koji žive od turizma i svih onih koji žive u starome gradu. Problema ima puno, ali nešto se pokrenulo, vjerujemo da će se barem dio onoga što predlažemo realizirati“- poručio je Tonči Baždarić, stanovnik starogradske jezgre.

Hoće li ova fokus grupa uroditi promjenama upitali smo i predstavnika tvrke Urbanex d.o.o. koja će izraditi prijedlog nacrta Plana upravljanja starom gradskom jezgrom?
„Nakon rasprave, generalni dojam je dobar, prvi put vidim stanovnike koji su se unaprijed pripremili i došli s konkretnim popisom problema koje su sami prepoznali. Imali smo situacije sa stanovnicima koji uopće nisu bili zainteresirani niti su imali jasno definirane zahtjeve, iz toga je jasno kako su Korčulani shvatili da se radi o ozbiljnom dokumentu. Sve smo zahtjeve uspjeli detaljno raspraviti, moglo bi se dosta problema riješiti, pogotovo zahtjevi vezani za infrastrukturu, unapređenje parkinga i mobilnost, teže će se riješiti oni zahtjevli koji nisu u nadležnosti Grada. Nacrt Plana upravljanja imat ćemo do kraja travnja do kad je i predviđen rok izrade dokumenta nakon čega će uslijediti javno predstavljanje“. – najavio je Krunoslav Kranjec.
Plan upravljanja starom gradskom jezgrom je strateški razvojni dokument kojim će se definirati vizija i ciljevi razvoja stare gradske jezgre grada Korčule te definirati konkretne i jasno usmjerene mjere kojima će se prethodno definirani ciljevi ostvariti. Plan upravljanja izrađuje se u sklopu provedbe projekta “Revitalizacija obrambenih utvrda grada Korčule”, ukupne vrijednosti nešto više od 5 milijuna kuna. Sredstva za projekt osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Konkurentnost i kohezija, dok će Grad Korčula sudjelovati s nešto više od milijun kuna.
 
08. svibanj 2024 13:40