StoryEditorOCM
KorčulaODABRANI NAJBOLJI MARKOPOLISTI ZA 2018. GODINU

NAJBOLJI SPORTAŠI KORČULE Plivačka ekipa OŠ Petar Kanavelić iz Korčule i kadetska vaterpolska momčad KPK-A

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
14. veljače 2019. - 09:30
U kino Sali Centra za kulturu u Korčuli sinoć, u srijedu 13. veljače, dodijeljene su nagrade i priznanja Sportski Markopolist za uspjehe postignute u 2018. godini.
 
Prve nagrade Sportski Markopolist dodijeljene su prošle godine, a idejni tvorac nagrade je dugogdišnji sportski novinar iz Korčule, Nenad Kosović, koji je prije devet godina osnovao prvi i jedini sportski portal za područje otoka Korčule, Mljeta i Lastova te poluootoka Pelješca. U dugih devet godina na portalu Marko Polo Sport objavljeno je više od sedam i pol tisuća tekstova, prosječno po dva članka dnevno, o stotinama sportašica i sportaša, o desetke raznih sportova uz pomoć na stotine suradnika novinara, a u spomenutom razdoblju portal je posjetilo gotovo osam milijuna korisnika. Kako od prvog dana Marko Polo Sport ima i ulogu promidžbe bogate sportske tradicije Korčule i okolice, glavni urednik portala Nenad Kosović ustanovio je nagradu s ciljem promoviranja sporta sa željom kako će nagrada postati tradicionalna nastavljajući se na bogato nasljeđe prvog sportskog novinara uopće po kojem portal nosi i ime – glasovitog Marka Pola.
 
Nagrade su uručene onima koji su protekle godine svojim uspjesima i rezultatima najviše doprinijeli promidžbi sporta Korčule i portala Marko Polo Sport. Nagrade su podijeljene u sedam kategorija, za najbolju sportašicu, najboljeg sportaša, sportsku nadu, najboljega trenera, odnosno trenericu, najboljeg sportskog suradnika, najbolju žensku ekipu i najbolju mušku momčad.
 
Podijeljeno je i šest posebnih nagrada za one koji su svojim rezultatima i jedinstvenim pristupom doprinijeli sportskoj kulturu grada i otoka, a sve su nagrade uručile sportske legende otoka Korčule. U ovogodišnjoj konkurenciji nominirano je 47 sportaša iz 15 klubova s područja Korčule, Mljeta, Lastova i poluotoka Pelješca, a pobjednike je odabrala redakcija portala Marko Polo Sport.
 
U kategoriji za najbolju sportašicu, nagrada je uručena Karmen Fabris, plivačici KPK-a za 15 oborenih normi za nastupe na Prvenstvima Hrvatske. Karmen je nedavno Korčulanski plivački klub zamijenila Plivačkim klubom Jug iz Dubrovnika. Najboljim sportašem proglašen je Dinko Šegedin, član Teakwondo kluba Forteca iz Korčule, član nacionalnog tima Hrvatske, osvajač turnira Austria Open, Croatia Open te osvajač brončane medalje na klupskom Europskom prvenstvu. U kategoriji Nada najboljim je proglašen Toni Mozara, vaterpolist KPK-a, inače član i kapetan U-14 reprezentacije Hrvatske, službeno najbolji strijelac Prvenstva Hrvatske te najbolji igrač turnira Tomo Udovičić, jednog od najjačih svjetskih turnira u kadetskoj konkurenciji.
 
 
Najboljim trenerom proglašen je Marjan Kosović, trener vaterpolista KPK, za postignute rezultate s kadetskom vaterpolskom momčadi KPK, prvak Hrvatske i brončani u Kupu Hrvatske te pobjednik turnira Tomo Udovičić. U kategoriji Najbolji novinar/suradnik nagradu je osvojila Irena Šegedin, inače nominirana i za najbolju sportašicu, za suradnju na reportažama o taekwondou. Najboljom ženskom ekipom proglašena je Plivačka ekipa Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule za srebrnu medalju na Državnom školskom prvenstvu u plivanju. Ženska plivačka ekipa na Državnom školskom prvenstvu osvojila je do sad šest medalja, trenerica ekipe je Adriana Barčić, a mentor hrvatski olimpijac Mario Todorović. Najboljom muškom momčadi proglašena je kadetska vaterpolska momčad KPK-a za naslov Prvaka Hrvatske i brončanu medalju u Kupu Hrvatske te za titulu na turniru Tomo Udovičić. Trener momčadi KPK je nagrađeni Marjan Kosović, a pomoćni trener legendarni Emil Nikolić.
 
Podjeljene su i Posebne nagrade za jedinstveni doprinos sportu i to Borni Mažurani, donedavno ključnom igraču Rukometnog kluba Korčula, a trenutno istaknutom članu premijerligaša Spačva iz Vikovaca, Garbijelu Ikanoviću iz Taekwondo kluba Forteca Korčula, Veslačkom klubu Ošjak iz Vele Luke koji je nedavno proslavio 70 godina postojanja, Pauli Batinović, nekadašnjoj vaterpolistici KPK-a, a trenutno članici Ženskog vaterploskog kluba POŠK iz Splita, Nogometnom klubu Orebić te korčulanskom miljeniku Baldu Jurišiću, članu KPK-a te Plivačkog kluba Cipal iz Splita.
 
Tijekom dodjele nagrada, okupljeni su se prisjetili i nedavno preminulog Dinka Oreba, dugogodišnjeg sportskog novinara otoka Korčule i suradnika Marko Polo Sport portala, a posebna nagrada za 50 godina neumorne korčulanske kronike dodjeljena je novinaru Niku Periću. Nakon dodjele, koju je uveličala ženska klapa Izergo iz Lumbarde, druženje se nastavilo uz kolač i bićerin, uz najavu dodjele nagrade dogodine kad će Marko Polo Sport portal proslaviti jubilarnih 10 godina postojanja.
 
26. travanj 2024 07:48