Županija Korčula

MALA NAGRADA ZA VELIKU POŽRTVOVNOSTI

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA KORČULA 68 darivatelja uživalo na Visu

MALA NAGRADA ZA VELIKU POŽRTVOVNOSTI
U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Korčula, darivatelji krvi s područja otoka Korčule i Općine Orebić prošlog su vikenda uživali nazasluženom izletu na otok Vis.
 
Pri dan izleta čak 68 darivatelja razgledalo je Vis u pratnji vodiča, a navečer ih je oduševila izvedba predstave Ne motaj se po kući gola u izvedbi članova Amaterskog kazališta Ranko Marinković, dok su sljedeći dan uz pomoć lokalnih brodara razgledali južnu stranu otoka. Posjetili su Zelenu špilju i Modru špilju na otoku Biševu nakon čega su pristali u Komiži, posjetili Hum, najveći vrh Visa kao i zračnu luku iz Drugog svjetskog rata.
 
„Darivateljisu bili oduševljeni, zahvaljujemo se Jadroliniji i Krilu Jet koji su svim sudionicima poklonili besplatne karte te Nautičkom centru Vis koji im je poklonio karte za posjet Modroj šplji“. – poručuju iz Gradskog društva Crvenog križa Korčule.
 
Crveni križ u Korčuli postoji od 1916. godine, u vrijeme Balkanskih ratova Korčulani su organizirano prikupljali pomoć za vojnike i žrtve rata iako formalno društvo nije postojalo. Nakon drugog svjetskog rata korčulanski Crveni križ počinje s radom organizirano i kontinuirano do danas doživljavajući sudbinu ostalih društava iz tog vremena, prvo su djelovali u sklopu Austrougraske monarhije, pa Kraljevine SHS, Jugoslavije i na kraju kao dio Crvenog križa Republike Hrvatske sa središnjim uredom u Zagrebu.
 
Na području Hrvatske postoji 125 društava Crvenog križa, u Dubrovačko- neretvanskoj županiji četiri, a na području otoka Korčule i Općine Orebić jedno društvo s dva zaposlena koje je svojim radom, djelovanjem i aktivnošću u svakodnevnici otočana postalo nezamjenjivi stup humanitarnosti i solidarnosti.
 
Korčulansko društvo je prilično samostalno, nacionalni odbor donosi okvirne odluke i zakone kojima se rukovodi, ali sve aktivnosti, programe i inicijative članovi društva provode i realiziraju sami. Uz dva zaposlena broje i impresivnu brojku od 60 aktivnih volontera, te 28 mladih, financiraju se iz jedinice lokalne samouprave uz dodatna sredstva iz gradova, općina i županije za pojedine projekte. Sve to Gradskom društvu Crveni križ Korčula daje prostora za rad i razne incijative, ali i izlete i druženja.
 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Dio Šumeta danas bez vode

Dio Šumeta danas bez vode
Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 24. siječnja bez vode će biti zapadni dio sela Šumet u vremenu od 9.00 do 13....
Dio Šumeta danas bez vode