StoryEditorOCM
KorčulaSIMBOL VJERE

DIO SVETIH VRATA U KORČULI Bratovština Svih Svetih ponosni vlasnik vatikanske opeke

Piše Dora Mikelić
20. kolovoza 2018. - 22:22

Jedna od tri tisuća opeka kojima su bila zazidana Sveta vrata bazilike Sv. Petra u Vatikanu, zaslugom Korčulanina i bratima Josipa Deg'Ivellia, odnedavno je u vlasništvu bratovštine Svih Svetih, jedne od najstarijih bratovština u Europi.

Prema običaju Katoličke crkve, Sveta vrata u bazilici Sv. Petra, s unutarnje strane, na početku Jubilarne Godine se zatvaraju opekama, a na kraju otvaraju. Opeke su izrađene i stilizirane posebno za tu prigodu, a vrata se zazidaju bez žbuke. Na kraju Jubilarne Godine kad se vrata odzidaju, tri tisuće opeka se podijele hodočasnicima i vjernicima diljem katoličkog svijeta kao simbol povezanosti s Papom. Za tu posebnu ciglu, relikviju ili simbol vjere, postoji lista čekanja, potrebno ju je rezervirati i zaslužiti, a zahvaljujući Josipu Deg'Ivelliu, jedna će biti izložena u bratimskoj kući Svih Svetih.

Kako doznajemo do ostalih bratima, Josip je vatikansku ciglu zaslužio marljivim radom u Rimu, no on nije želio govoriti o sebi, već o posebnom događaju za bratovštinu.

„Da bi ste dobili ciglu morate poznavati ljude, studirao sam i živio u Vatikanu, ali nisam poklonio ciglu kako bih propagirao sebe, moja priča nije bitna. Ova je cigla posebna i po tome što ima uklesano „anno maximi ivbilaei“, a sljedeći maksi jubilej je 3000. godine! Puno se toga posložilo i nije bilo drugog izbora već darovati ciglu bratovštini, ja sam dugogodišnji član bratovštine i prema prezimenu starosjedilac u Korčuli iako me 20 godina nije bilo u gradu. Bratovština Svih Svetih je jedna od najstarijih bratovština u Europi koja ima kontinuirano djelovanje i čini mi se da zaslužuju jedan simbol posebne povezanosti sa Svetim Ocem“. – poručuje Josip Deg'Ivellio, dirigent, skladatelj i svjetski poznat voditelj zborova.

Ciglu koju je Josip poklonio Korčulanima u Sveta vrata bazilike ugradio je Sv. Ivan Pavao II. na počeku Velikog Jubileja 2000. godine, a izvadio je Papa Franjo na početku Izvanredne Svete Godine Milosrđa 2015. godine. Potvrdu o autentičnosti cigle koja je stigla u Korčulu potpisao je kardinal Angelo Comastri, nadstojnik Papinske bazilike Sv. Petra u Vatikanu.

Inače je 1300. godine osnovana Korčulanska biskupija, a godinu dana nakon i nastarija bratovština Svih Svetih. Iste godine Papa Bonifacije VIII., koji je i odobrio osnivanje biskupije u Korčuli, proglašava prvu Jubilarnu Godinu u povijesti Katoličke Crkve koja se trebala ponavljati svakih sto godina. Godinama je razlika smanjena, te se Jubilarna Godina obilježava svakih 25 godina, a u posebnim prilikama može se proglasiti Izvanredna Sveta Godina kao što je to učinio Papa Franjo 2015. godine odzidavši ciglu koja je danas u Korčuli.

Ideju o proglašavanju Svete Jubilarne Godine, Papa Bonifacijo VIII. preuzima od antičkih naroda. U nekim fazama, narod je postajao prezadužen te je samim time gubio volju za rad i napredak, pa im je trebala godina u kojoj su se opraštali dugovi. Papa je taj koncept pretočio u kršćanske okvire kako bi vjernici kroz jubilarnu godinu dobili oprost grijeha i sveopće pomilovanje.
„ Ovo nije jedina veza bratovštine Svih Svetih i Rima, naime bratovština se još davne 1732. godine pridružila rimskoj nadbratovštini Presvetog Sakramenta i Svih Svetih (sa sjedištem u Panteonu), a tu vezu obnavlja 1932.

Nažalost ta bratovština u Rimu više ne postoji, ali Bratovština Svih Svetih nastavlja sedam stoljeća dugu tradiciju. Opeka koju smo dobili na poklon od našeg bratima je dragocjeni suvenir, ali i podsjetnik na duhovne izvore naše vjere. Budući da je u Hrvatskoj vrlo malo vatikanskih opeka, velika je stvar za jedan mali grad Korčulu dobiti tako vrijedan predmet, a za sve zainteresirane biti će trajno izložena na ulazu u bratimsku zbirku ikona“. – poručuje Mihovil Depolo, gaštald bratovštine Svih Svetih.

Sveta vrata u Rimu u Jubilarnoj Godini otvaraju se i zatvaraju u sve četiri patrijarhalne bazilike: u Lateranskoj bazilici, u bazilici Sv. Marije Velike, u bazilici Sv. Pavla izvan zidina i bazilici Sv. Petra u Vatikanu. U Hrvatskoj su svega tri vatikanse opeke, jednu je dobila Požeška biskupija, jedna se nalazi u jednoj od zagrebačkih župa, a jedna je u Splitu. Četvrta je dospjela u ponosne ruke Korčulana, a odlukom Pape Franje, ova Jubilarna Godina je bila posljednja u kojoj će se cigle moći rezervirati i dijeliti fizičkoj osobi. U narednim godinama ovaj simbol vjere dobit će samo institucije, crkve i vjerske organizacije sukladno posebnim zaslugama u vjeri i čovječnosti.

27. travanj 2024 01:50