StoryEditorOCM
KorčulaZAVRŠILA 11. MAKARUNADA, NAJUSPJEŠNIJA DO SADA

GASTRO UGOĐAJ NA KORČULI Prodano čak 1200 porcija žrnovskih makaruna

Piše Dora Mikelić
Foto: Marija Šegedin i MO Žrnovo - Postrana
13. kolovoza 2018. - 20:22


NAJUSPJEŠNIJA MAKARUNADA DO SAD
PRODANO 1200 PORCIJA!
Jučer je, na najuspješnijoj do sad 11. Makarunadi, od 150 kg mesa, 110 kg kapule i 10 kg domaćih pomidorica, na starinski način, na vatri i kotlovima, skuhan tradicionalni šug za više od 250 kg makaruna koje je ove godine probalo čak dvije tisuće ljudi!
Jedanaesti put za redom na starom mjesu, ispred Doma kulture u Žrnovu, u organizaciji udruge Žrnovski makaruni, brojne posljetitelje dočekali su puni pijati tradicionalnog jela žrnovski makaruni u skopu gastronomskog spektakla Makarunada. Žrnovski makaruni su stoljetno, izvorno jelo koje se priprema u istoimenom mjestu tek nekoliko kilometara od grada Korčule. Gastronomski potencijal ručno rađene tjestenine i umaka od govedine prema tradicionalnoj recepturi prepoznali su Grad Korčula, TZG Korčule i mnogi drugi koji su se udružili s udrugom Žrnovski makaruni u sad već prepoznatljivoj manifestaciji koja po promotivnoj cijeni pruža mogućnost svakom posjetitelju da proba i uživa u glasovitom jelu.
Priča o makarunadi počinje 2007. godine kad su članovi Crvenog križa ipred Doma kulture u Žrnovu prikupljali sredstva u humanitarne svrhe. Skuhali su i prodali 20 kg makaruna. Danas, jedanaest godina kasnije, Makrunada je označena kao vrhunski gastronomski događaj u svim turističkim vodičima, a u jednu noć prodano je čak 250 kg makaruna! Kao i svake godine, ispred Doma kulture gorila je otvorena vatra na kojoj su se, u velikim starinskim kotlima, na tradicionalan način pripremali makaruni. Makarune su pripremale četiri ekipe: Kampuš, Postrana, Prvo selo i Tri žala, odnosno četiri žrnovska zaselka. Ekipe čine muškarci koji prenose kotle i održavaju vatru, dok su žene zadužene za šug. Radi se o ženama u čijim se obiteljima već stoljećima pipremaju makaruni i koje su prave majstorice u kuhanju tog tradicionalnog jela. Svaki šug je sličan, ali i poseban na svoj način isto kao što su i svaki makarun ručno vrtile članice udruge i brojne druge Žrnovke.
„Iako smo svjesni veličine i ozbiljnosti ovog projekta, nismo očekivali ovakvu posjećenost, sinoć je Makarunadu posjetilo oko dvije tisuće ljudi! Umijesili smo više od 250 kg makaruna, a šug smo napravili od 150 kg mesa, 110 kg kapule i 20 kg domaćih pamidori, prodali smo 1200 porcija makaruna! Prvi kotli su počeli vrit oko 18:30, a zadnje smo makarune skuhali oko 22:00 sata nakon čega smo pofrigali i prodali još 200 porcija prikala, tradicionalne slastice. Nakon deset godina imamo točno 100 članova udruge i sve više volontera. Većina naših članova su umirovljenici, više od svega uživamo u druženjima i izletima, a uključeni smo i u razne humanitarne aktivnosti. Najbitnije je da održavamo tradiciju i radimo nešto dobro za zajednicu. Jučer je u realizaciji Makarunade sudjelovalo oko 150 ljudi i svima nam je jasno da projekt nadilazi prostor u kojem se održava, planiramo se proširiti na put sve do semafora“. – najavila je Fani Duhović, predsjednica udruge Žrnovski makaruni.
Dio zarade udruga Žrnovski makaruni uplaćuje za potrebe osnovne škole i lokalnih udruga i klubova, a ove je godine sva zarada od prikala išla u humanitarne svrhe za djevojčicu Gordanu Knego. Uz makarune, posjetitelji su imali prilike uživati u fokloru kulturne udruge Mišnjice iz Žrnova i zabavnoj glazbi, a samoj fešti prethodila je i radionica „Učini sam pijat žrnovskih makaruna“ tijekom koje od Žrnovki možete naučiti umijeće pripremanja ovog jela. Porcija makaruna uz fetu domaćeg kruha s moračom košta 40 kn, a ako mislite kako nešto slično možete pojesti u restoranima – varate se. Još je prije predsjednica udruge Fani upozoravala kako ono što se nudi u većini restorana teško može nazvati žrnovskim makarunima, iako nosi to ime. Pripremaju ih na svakave načine, porcije su preskupe, a šug sa svim i svačim. Pravi makaruni su sa šugom od govedine. Tako žrnovski makaruni od ove godine nose i oznaku Hrvatski otočni proizvod što će dodatno utjecati na njihovu autentičnost, izvornost i prepoznatljivost. Ako ste jučer propustili pijat makaruna, u srijedu imate popravni.
„U srijedu u 20:00 u Postrani, na pijaci Sv. Roka, održat će se mini makarunada povodom Dana mjesta i blagdana Velike Gospe, ako niste uspjeli jučer, pridružite nam se u srijedu. Još se jedanput želim zahvaliti svima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnje makarunade. Vidimo se dogodine na 12. izdanju!“. – poručila je Fani.

 

27. travanj 2024 02:03