StoryEditorOCM
KorčulaPETO IZDANJE KORKYRA JAZZ FESTIVALA

NA ODUŠEVLJENJE PUBLIKE Jazz "zapalio" Korčulu

Piše Dora Mikelić
1. kolovoza 2017. - 15:04

Matija Dedić i Marin Jerkunica pred prepunim su Gradskim parkom oduševili korčulansku publiku u petom izdanju Korkyra jazz festivala.

U organizaciji Alena Depola, vlasnika wine, caffe & smootihe bara Servantes, pod pokroviteljstvom i sponzorstvom Centra za kulturu Korčula i Grada Korčule u Gradskom parku i wine, caffe & smoothie baru Servantes održano je peto izdanje Korkyra jazz festivala. Festival je službeno otvorio gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris. Ovo je već treća godina otkad se festival iz rustikalnog Ljetnog kina preselio na zeleniju lokaciju Gradskog parka što se pokazalo kao pun pogodak budući da se radi o otvorenoj lokaciji u centru grada koja privlači veliki broj posjetitelja i ljubitelja jazza.

Ovo je prvo izdanje Korkyra jazz festivala kojeg ne organiziraju članovi udruge Vrijedni Modusi. Iza udruge „Vrijedni Modusi“ stoji Korčulanima dobro poznati par Marin Jerkunica  i Vanda Ivelja koji su idejni tvorci, umjetnički direktori i, prijašnjih godina, glavni organizatori festivala, a danas simpatizeri i izvođači. Poznati i kao glazbeni dvojac „The Borderlines“, on skladatelj i džezist, jedan od najtalentiranijih akademski obrazovanih gitarista na ovim prostorima, ona kantautorica, vješto su i s puno pažnje spojili svoje glazbene smjerove pa ih možete čuti gotovo svakodnevno po korčulanskim štekatima. Ljubav prema glazbi odlučili su usmjeriti i u jazz festival budući da takav žanr Korčuli nedostaje.

Korčulansku jazz pozornicu prošle je srijede otvorio Marin Jerkunica svojim originalnim kompozicijama. Nakon Jerkunice, korčulanskoj publici predstavio se Matija Dedić, renomirani hrvatski jazz pijanist i skladatelj također sa svojim autorskim kompozicijama nakon čega mu se na pozornici pridružio i Jerkunica te su zajedno izveli kompoziciju INDIJA, autorsko djelo kojeg potpisuje Jerkunica. Nakon zanimljivog i dinamičkog dua uslijedio je nastup benda Marin Jerkunica Quartet. Članovi kvarteta poznatu su hrvatski jazz izvođači poput Jadrana Dučića-Čića na bubnjevima, Gordana Slaviček Salka na basu te Iva Jerkunice, poznatog profesora trube iz Kaštela.

„Priča o Korkyra jazz festu započela je 2013. godine, ambiciozno i s entuzijazmom Lane Filippi Brkić, ravnateljice Centra za kulturu Korčula te idejnog tvorca i inicijatora festivala Marina Jerkunice. Danas možemo s ponosom reći da niti najmanje nismo žanrovski odstupili od prvnotne ideje. Zahvaljujem se i Korčula Hotels koji nam već drugu godinu doniraju smještaj izvođača, svim sponozirima, a u prvom redu wine, caffe & smootihe baru Servantes koji je već treću godinu domaćin festivala“. –i zdvojio je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris.

Sudeći prema rekacijama publike i organizatora, nadolazeći Korkyra jazz festivali trebali bi okupiti što veći broj izvođača svih vrsta jazz i srodnih žanrova te poprimiti međunarodni karakter.

 
 

26. travanj 2024 08:18