StoryEditorOCM
KorčulaU DOMU KULTURE

Korčulani se obradovali drugom izdanju časopisa Kanavelić

Piše Dora Mikelić
7. studenog 2016. - 09:56

Časopis Kanavelić za umjetnost, književnost i znanost jedan je od najznačajnijih projekata Gradske Knjižnice Ivan Vidali iz Korčule, a njegovo drugo izdanje nedavno je ugledalo svjetlost dana te je predstavljeno javnosti u atriju Doma kulture.

Zbog svoje opsežnosti i ozbiljnosti, časopis Kanavelić izlazi jedanput godišnje objedinjujući umjetničke, književne, tradicionalne ali i znanstvene teme karakteristične za otok Korčulu. Časopis je produkt pomno njegovane zavičajne zbirke koja, nakon 25 godina prikupljanja materijala, danas ima preko dvije tisuće jedinica građe i vlastitu izdavačku kuću „Biblioteka Živković“. Ovogodišnje drugo izdanje po sadržajnoj strukturi jednako je prethodnom, podijeljen je u tri bloka i to znanost, književnost i osvrti. Na natječaj za objavljivanje u časopisu prijavljen je veliki broj radova, a uredništvo je odabralo one koji najviše odgovaraju identitetu i strukturi „Kanavelića“.

„U ovaj projekt ušli smo sa skromnim iskustvom, ali velikom voljom. Bez moralne i logističke potpore profesora Filozofskog fakulteta u Rijeci Gorana Kalogjere ne bi bila moguća njegova realizacija. Upravno nam je on osigurao lektore, recezente i druge renomirane stručnjake koji su radili na časopisu. Za financijsku potporu moram se zahvaliti Ministarstvu kulture i županiji Dubrovačko-neretvanskoj, ali u prvom redu Gradu Korčuli i gradonačelniku Andriji Fabrisu koji je izrazio interes, a onda i podršku za izdavanje časopisa Kanavelić“. – istaknula je Milojka Skokandić, zaposlenica GK Ivan Vidali i članica uredništva časopisa.

Časopis je okupljenima predstavio akademik Igor Fisković predstavivši svakog autora osvrćući se ukratko na temu o kojoj je pisao. Naglasio je kako časopis, zahvaljujući širokom krug svojih suradnika, dotiče i neke teme koje nisu vezane uz Korčulu što dodatno potiče čitanost i zainteresiranost. U drugom dijelu večeri dio autora je predstavio svoja djela uz nastup akademskog glazbenika Marina Jerkunice na akustičnoj gitari.

U ovogodišnjem izdanju radove su objavili Tonko Barčot, Rada Dragojević Ćosović, Ivica Duhović Žaknić, Srđan Duhović, Živan Filippi, Sanda Hančević, Valerija Jurjević, Goran Kalogjera, Mira Kolar-Dimitrijević, Darinka Krstulović, Irvin Lukežić, Nikica Radovan i Vasil Tocinovski. Živan Filippi zaslužan je i za prijevod na engleski jezik. Cijena časopisa je 40 kuna, može se kupiti u GK Ivan Vidali. Budući da je vizualni identitet časopisa već prepoznatljiv, prošlogodišnje sivo izdanje zamijenila je ljubičasta boja. Milojka Skokandić poželjela je na kraju još mnogo boja „Kanaveliću“.
 

08. svibanj 2024 04:10