StoryEditorOCM
KorčulaKORČULA

I ove godine na Badnji dan ispred radione

Piše PSD.
14. prosinca 2015. - 11:00
1450083697Badnjak

U korčulanskom restauratorskom obrtu Depolo završava se veliki višednevni drvodjelski posao izrade badnjaka.To su Korčulanski badnjaci, kaže restaurator Mihovil Depolo, jer takve ili slične izrade se manje spominju. Prema njegovom istraživanju i opisu Badnjak je cjepanica najčešće od drva borovine ili crnog hrasta česvine, koja se obrađuje s jedne ili dvije strane. Na gornju stranu cjepanice se buše tri rupe, u koje se zabodu tri grančice lovorike. Po starom korčulanskom brodograđevnom običaju, obitelj se na badnju večer okupi oko badnjaka, podno grančica lovorike se stave tri prikle( fritule), pospu se sa malo pšenice i riže. Najstariji član obitelji se pomoli za sve mrtve, držeći veliku čašu crnog vina blagoslovi badnjak, potom popije gutljaj iz te čaše, a nakon njega ostali članovi obitelji. Badnjak se nakon blagoslova baci u vatru. Mihovil je prošle godine pokušao obnoviti taj običaj, da bi ove godine zbog velike potražnje pripremio 100 komada cjepanica bora. Preostaje još 300 grančica lovorike. Zatim će na badnji dan ove godine, na trgu ispred Restauriranja namještaja „Depolo“, vlasnik Mihovil Depolo ispred stare drvene barke, bora i jaslica podijeliti sto badnjaka. Osim badnjaka, svi će prolaznici biti počašćeni priklama i čašicom vina.Nikola Perić

27. travanj 2024 06:01