StoryEditorOCM
KonavleČUVARICA KONAVOSKE BAŠTINE

ANTUN TOTO RILOVIĆ Sule bi mami rek'o - 'tete Luce, imamo šit' robu

Piše GB
foto: Željko Tutnjević
17. rujna 2018. - 19:47
Kartolina s Konavokom na tovaru prije pedesetak godina prodavala se kao suvenir po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a danas uokvirena krasi zid rodne kuće oca pjevača i glazbenika Antuna Tota Rilovića. Na staroj fotografiji je Totova majka Lucija, žena koju Konavljani pamte kao vrijednu vezilju i čuvaricu baštine koja i danas živi na lutkicama u konavoskoj robi.
Da je živa, danas bi bila osamdesetogodišnjakinja:

- Mama je stvarno imala zlatne ruke. Uostalom, kao i brojne druge žene po Konavlima, no razlikovala se po tome što je voljela lutke oblačit' u konavosku robu. A to je bilo posebno zahtjevno jer je trebalo raditi po umanjenim dimenzijama. Pazila je na svaki detalj, od pletenica do modrine. I voljela je darivati. Svaka je naša obitelj dobila po jednu lutku u nošnji – otkriva nam Toto i pokazuje primjerke 'kostimiranih' Konavočica koje čuvaju obiteljske vitrine.

Gospođa Lucija Rilović, djevojačkim prezimenom Bendiš je, gdje god je mogla, pronosila konavosku priču. Stariji linđovci pamte je kao krojačicu konavoskih nošnji za nastupe folkloraša. Više o umjetnici i čuvarici baštine pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika.
25. travanj 2024 13:45