StoryEditorOCM
KonavleKONAVOSKI VOĆAR PAR EXCELLENCE

LUKA ARBANASIN Zaljubljen sam u jabuke još od djetinjstva

15. kolovoza 2018. - 14:15

Iako ovogodišnja berba tek počinje, Luka Arbanasin ne može se obraniti od poziva. Zovu ga ljudi od Grada i Cavtata do Mokošice svi s istim pitanjem. Kad će jabuke? One iz Lukina voćnjaka svima su se omilile jer su svježe i aromatične. Nisu tretirane pesticidima, niti se godinama 'kisele' u hladnjačama. Kupci sočne plodove dobivaju direktno sa nekih od oko četiri tisuće stabala koliko ih se stere od ceste kroz Ljutu niže niz polje. Crvi i ubodi na kori jabuke nikako nisu minus, nego dodatna vrijednost, jamstvo prirodnog uzgoja.

- Pritisak je sve veći. Vide ljudi da su ih puna stabla, da su se zarumenjele pa ne mogu dočekat'. Za naše se jabuke pročulo pa se svi raspituju, žene koje imaju malu djecu, ljudi što prave štrudel...svima govorim da se malo strpe, za par dana počinjemo brati. A berba bi, ako bude sreće, mogla biti rekordna. S lozom ove godine ima problema zbog maće, ali su jabuke prva klasa. Od lanjskoga leda su se potpuno oporavile, pune su sladora, sad bi im samo kakva nenadana tuča mogla naškodit' – govori nam Luka, jedini veliki uzgajivač jabuke od Konavala do Vrgorca.

Zadnji put je svoje mezimice prskao u lipnju, pa će mnoge preživjeti i tri mjeseca bez preparata dok ih se ne obere. U velikim kombinatima je skroz drugačije. Tamo se plod prska 10 dana prije berbe, dok kod Luke tjednima dozrijeva samo uz sunce i vodu iz kanala. A nametnike bolje od ikakvog otrova tjera rosata. Od vlage štetočine bježe k'o oparene, pa su jabuke sigurne.

- Voda kod nas ide k'o more, po tome su specifične, a bit će i do vrste tla. Svi hvale naše jabuke, i agronomi i sladokusci – tumači Luka. Na njegovu imanju prve su na redu za berbu početkom kolovoza jabuke sorte elstar, crveno-narančaste ljepotice koje su u grozdovima već davno napunile grane. Odlično napreduju i druge sorte, uvijek zahvalna gala, pa jonagold, idared, gloster, zlatni i crveni delišes...Luka svaku poznaje u dušu, a čuva ih i od divljih svinja koje sve češće jurišaju na voćnjake:

- Najopasnije su majke s mladima, morao sam sve ograditi. Da samo pojedu jabuke koje su otpale, ne bi mi smetalo, ali one se propnu na stablo i sve poruše – kaže domaćin dok u njegovu Mercedesu terencu obilazimo jabučnjake koje i usred ljeta napaja živa voda. Luka sam održava put kroz polje od Ljute do Grude, kosi korov i čisti draču da se može probiti do svakog stabla. Nažalost je među rijetkima koji još održavaju obradive površine, obrasle u trstiku i draču. Ljudi se danas više bave apartmanima, a baština propada. I Arbanasini imaju apartmane u Župi, o njima brine obitelj a onda se poslije sezone posveti berbi.

Luki su ipak draže jabuke:
- Ja sam se zaljubio u voćke još od djetinjstva, kad je otac za probu posadio 10 do 15 'korijena'. Pitao je prethodno agronome što je bolje, da se bavi lozom ili praskama, a oni su ga savjetovali da posadi jabuke. Dobro da ih je poslušao – prisjeća se voćar iz Ljute. Otkrio je on i slabo poznat podatak prema kojemu je prije 200 do 300 godina Konavle 60 posto bilo pod jabukom, osim polja koje je plavilo. Luka danas prkosi trendovima i forsira jabuke jer, kako kaže, više ne bi mogao podnijeti kancelarijsko radno vrijeme kakvo je imao dok je radio u salonu namještaja, a onda i u pokojnom kafiću 'Tramvaj'. Kondicija je najvažnija:

- Meni ne treba fitness. Preko ruke prebacim na stotine kašeta od 10 do 15 kila težine, šišam travu, berem na čistom zraku s obitelji i stručnim ljudima iz čakovca što dođu pomoći u berbi. A tu je i rezidba. Treba izvježbati ruku jer se modernim načinom može produljiti vijek jabuke s 15 na 30 godina – tumači nam Luka tajne jabučarstva kojim se i profesionalno 'zarazio' prije petnaestak godina kad je prve sadnice donio iz rasadnika u Metkoviću.

I danas je Luki, priznaje, najdraže raditi na polju oko jabuka. Signala od mobitela ima, ali bi radije da ne čuje zvonjavu. Pogotovo kad lovi pastrve iz rukavaca pod improviziranim mostom kojim je u vlastitoj režiji premostio rječicu. A koncem i iglicom odavno je konavoski vez premostila lukina majka Marija, iskusna 83-godišnja vezilja koja je kroz život navezla veza u metrima barem onoliko koliko joj je sin nabrao jabuka. Baki osmero unuka i petero praunuka vid je savršen, možda i zato što pred kućom prodaje i u kući degustira mnogo jabuka kojima tjera doktore...

Za one koji ne znaju, vrijedi napomenuti da godišnji ciklus jabuke počinje u travnju kad ona procvjeta, zatim olista, pa se plod formira oko lipnja i počne rasti kad ima puno vode i sunca. Berba ranijih sorti poput gale počne oko Gospe Velike, a top sezona uslijedi od 20. rujna do 1. listopada. Posla oko jabuke ima cijelu godinu: čim završi berba, zimi počinje rezidba i cijeli ciklus na nekih 15 kilometara imanja pod jabukom kreće ispočetka.

25. travanj 2024 21:16