StoryEditorOCM
KonavleKANALIZACIJSKI PROBLEMI

Stiže rješenje za česti kvar crpne stanice Pile

Piše DV
9. ožujka 2018. - 15:14

Vodovod Dubrovnik pokrenuo je gradnju dvaju taložnica na Pilama, vrijednosti 450 tisuća kuna, čime će se značajno poboljšati učinkovitost tamošnjeg dijela kanalizacijskog sustava, priopćila je njihova Uprava.

Taložnice služe za sprječavanje ulaska pijeska i ostalih krupnijih nečistoća iz otpadnih voda u crpnu stanicu Pile, a što je bio uzrok čestih kvarova na tom postrojenju nakon obilnijih kiša.

Kako objašnjavaju iz Vodovoda, to su podzemne građevine spojene na kanalizacijsku mrežu, a svrha im je smanjenje količine krupnih otpadnih tvari koje dotječu prema crpnoj stanici te uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Ujedno su opremljene i uronjenim pregradama koje služe za zaustavljanje plivajućih tvari, posebice ulja i masnoća.

Kako u KCS Pile opadne vode dolaze iz dva pravca, iz smjera Boninova te Ploča, jedna taložnica gradi se na Brsaljama, dok će druga biti ispod parkinga za taksi vozila kod tvrđave Minčeta.

Uz ove radove, Vodovod Dubrovnik uskoro će provesti i zamjenu postojeće crpke u toj stanici, gdje će se ugraditi modernija crpka bazirana na novoj tehnologiji, a kojom će se smanjiti začepljenje papirnatim otpadom koji je bio drugi najveći uzročnik kvarova.

26. travanj 2024 05:02