Županija Konavle

SVEČANO NA GRUDI

Dan Općine Konavle i 25. obljetnica oslobođenja juga, nagrade otišle sportašima

SVEČANO NA GRUDI

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Konavala s dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima, u sportskoj dvorani na Grudi obilježen Dan općine Konavle i 25. godišnjice oslobođenja krajnjeg juga Hrvatske. Među prisutnima, na svečanoj je sjednici bio i predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Gostovali su i predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a i čelnik ŽO Branko Bačić, europarlamentarka Dubravka Šuica, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i mnogi drugi.

Nagradu Općine Konavle za životno djelo ove je godine dobio Marko Matić iz Čilipa zbog iznimnih rezultata u sportu i njegovog predanog društvenog rada. Godišnja Nagrada Općine Konavle dodijeljena je Luki Deranji zbog iznimnih postignuća u sportu tijekom dugogodišnje karijere te Nadama Vaterpolo kluba Cavtat zbog iznimnih rezultata u 2017. godine.

Inače, proslavi Dana Općine Konavle i četvrt stoljeća od njezina oslobođenja prisustvovali su članovi Prve gardijske brigade Tigrovi, članovi Specijalne jedinice PU Karlovačke "Grom" te članovi Konavoske bojne.  

Uz dvostruko slavlje Konavokama i Konavljanima čestitku je uputio načelnik Općine Konavle Božo Lasić koji je potvrdio da je ministar državne imovine Marić prekjučer tvrđavu na Prevlaci ustupio Općini Konavle.

- Riječ je o ulaganju od nekoliko milijuna kuna. Konačno ćemo  pretvoriti onu sramotu u nešto čime se ponosimo. Zahvaljujem na potpori i dubrovačkom gradonačelniku Frankoviću koji je prepoznao vrijednost projekta - rekao je Lasić, te u obraćanju sumještanima istaknuo:

- Danas je veliki dan za nas. Prošlo je 25 godina od oslobođenja, četvrtina stoljeća. Kad tako kažete čini se davno, ali sjećanja su svježa. Imali smo dio njih jučer na okruglom stolu, to su naši branitelji i njihove obitelji. Njihova žrtva nije bila uzaludna jer, osvrnite se oko sebe, barem mi u Konavlima smo značajno pošli naprijed. Nijedan veteran iz svijeta sebe ne naziva braniteljem, no vi ste to bili. Svoje smo poput tigrova branili, tuđe nismo trebali. Svaka relativizacija Domovinskog rata je zločin prema braniteljima i hrvatskom narodu - kazao je načelnik Lasić, naglasivši kako je bivša uprava Općine na čelu s Lukom Kordom napravila dobar posao, no kako je dobro stanje u Konavlima zasluga svih stanovnika.

- Za protekli period možemo reći kako smo imali velike uspjehe u  gospodarskom i socijalnom aspektu. Nijedan pojedinac ne smije svojatati uspjeh. To su zajednički uspjesi svih nas Konavljana - dodao je pozdravljajući sve nazočne, te posebno vatrogasce koji nisu prisustvovali sjednici zbog borbe s požarom u Gabrilima.

- Neprestano radimo na poboljšanju uvjeta za život, privlačimo investicije, dižemo Konavle na novu razinu. Sa sve intenzivnijim povlačenjem sredstava iz Europske unije realizirat ćemo projekte koji prije nisu bili niti zamislivi – ustvrdio je u čestitki Božo Lasić.
Višednevni program Dana Općine i 25. godišnjice oslobađanja Konavala završava sutra, u nedjelju, otvorenjem Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u 18 sati u Franjevačkom samostanu svetoga Vlaha u Pridvorju.

Naslovnica Konavle

Najčitanije

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu
Iako u gradu pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. Zabijelila su se...
Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Najnovije

Odgodite početak škole do 10.rujna!

Odgodite početak škole do 10.rujna!
Voditeljica mokoških udruga Eko Centra "Zelenog Sunce" i "Eko-Omblića" Jadranka Šimunović uputila je otvoreno pi...
Odgodite početak škole do 10.rujna!