StoryEditorOCM
KonavleKONCELEBRIRANA MISA I SLAVLJE ISPRED CRKVE SVETOG NIKOLE

ČILIPI Zlatomisnici proslavili 50 godina službe, biskup Uzinić pozvao mlade u svećenike

Piše Vlaho Car
1. srpnja 2017. - 18:39

U svečanom ozračju punom emocija, četvorica svećenika Dubrovačke biskupije služila su zlatnu misu danas ispred crkve svetog Nikole u Čilipima. U novijoj povijesti ovo je tek druga misa koja je zbog velike posjećenosti održana na otvorenom. Iako je čilipska crkva jedna od najvećih u Biskupiji, u subotu je bila premala za sve vjernike koji su došli slaviti sa zlatomisnicima 50 godina njihove službe Bogu i narodu.

Misu je predslavio biskup dubrovački mons Mate Uzinić uz koncelebraciju biskupa kotorskog mons Ilije Janjića i zlatomisnika don Josipa Barišića, don Stanka Lasića, don Frana Markića i don Grge Tomića. Don Jerko Suton koji je također trebao kao zlatomisnik biti na misi je bio odsutan radi bolesti.

Obred je započeo biskup Uzinić blagoslovom masline u sklopu crkve koju je za ovu prigodu i dugo pamćenje na veliki događaj posadio, jedan od slavljenika, župnik Čilipa don Josip Barišić. Uslijedila je molitva ispred spomenika Konavoska mati za Domovinu i sve stradalnike koji su kroz povijest Konavala za nju dali život.

Na svetoj misi pred mnoštvom vjernika i gotovo 30 svećenika, biskup je u propovijedi zahvalio župi Čilipi i domaćinu don Josipu na pripremi i angažmanu za ovaj veliki dan. Mons Uzinić je u više navrata istaknuo problem nedostatka mladih svećenika, poglavito iz naše biskupije.

  • Dozvolimo Gospodinu da ponovno uđe u ovu Biskupiju i da se vrati svećenićki život. Postali smo 'stara' Biskupija i nažalost brojne su nam tradicije važnije od vjere. Dozvolimo kao Biskupija da Isus uđe u naš dom i da po vjeri probudi potrebu za druženjem, novim mladim svećenicima, kako bismo izašli iz čahure u kojoj živimo. Otvorimo svoja vrata i ugostimo Boga jer samo tako ono što je staro može postati živo – ustvrdio je biskup Uzinić i na kraju propovijedi zahvalio zlatomisnicima. Vjernike je zamolio da zajedno mole kako bi se Biskupija nanovo obnovila mladim svećenicima.

Na kraju misnog slavlja pročitana je čestitka mons Želimira Puljića, bivšeg dubrovačkog biskupa, u kojoj posebno ističe zlatomisnike koji su svojim dugogodišnjim duhovnim radom obilježili cijelu Biskupiju.

U ime župe Čilipi, domaćina višestruke zlatne mise, okupljenima se obratio Miho Katušić, član Pastoralnog vijeća koji je pohvalio veliki doprinos don Josipa Barišića čilipskoj župi. Don Grgo Tomić u ime slavljenika zlatomisnika osvrnuo se na vrijeme dok su zajedno bili u školskim klupama, te polagali zavjete daleke 1967.

Biskup Janjić također je naglasio potrebu većeg broja mladih koji bi u vjeri našli put prema svećeničkom zvanju.
Svetu misu je pratio zbor crkve svetog Nikole u Čilipa pod vodstvom Matije Novakovića.
 
Kulturni dio programa proslave započeo je Vlaho Kljunak, govoreći tradicionalnu konavosku zdravicu upućenu don Josipu Barišiću. Uslijedio je ples Kulturno umjetničkog društva Čilipi, Potkolo i Poskočica. Vlaho Baule, poznati konavoski pjesnik, recitirao je svoju novu pjesmu ' Zlatna misa', napisanu posebno za ovu prigodu.

Oduševljenje nazočnih izazvao je i nastup o zlatomisnicima dvojice malih Blaćana Marija Tulića i Ivana Dominika Sardelića koje je tijekom službe u Blatu krstio upravo don Josip Barišić.

Uslijedilo je darivanje brojnim bratstava, udruga i prijateljskih općina, te nastup jedne od najboljih hrvatskih klapa, klape Kaše.

Svečanost je nastavljena uz druženje i pjesmu koja je u Čilipima dugo potrajala. Okupljeni vjernici izrazito su emotivno doživjeli višestruku zlatnu misu. Tijekom feste mnogo je puta spomenuta don Josipova majka Marija koja ima blizu stotinu godina, a bila je prisutna na slavlju. Majka don Josipa kao potpora prati cijeli život i nakon svakog spomena njezina imena se prolomio veliki pljesak nazočnih, a srdačno je pozdravljena i slavljenikova sestra Anđelka.
 
 

 

27. travanj 2024 03:41