StoryEditorOCM
KonavleRAZVOJ S VIZIJOM

HNS KONAVLE: Što mi za razliku od svih drugih vidimo i nudimo

Piše PSD.
16. svibnja 2017. - 11:11

Predizborna kampanja na Konavoskoj političkoj sceni približava se kraju, pa se konačno može zaključiti što su to kandidati i kandidatske liste ponudili građanima Općine Konavle. Neke političke opcije pažnju birača žele privući jeftinim pričama o stvarima koje uopće nisu u nadležnosti Općine kao jedinice lokalne samouprave, vjerovatno nikada i ne pročitavši Zakon o lokalnoj samoupravi, neke uopće nemaju svoj program, dok treće ne vide temeljne probleme i potrebe građana niti imaju viziju smjera daljnjeg razvoja Općine Konavle.

Hrvatska narodna stranka, Podružnica Konavle prva je objavila svoj Program, čiji je slogan RAZVOJ S VIZIJOM. Dakle, naglasak je na razvoju, jer HNS Konavala, za razliku od do sada vladajućih, koji kažu da je potreban još samo „šlag na tortu“, smatra da pravi razvoj Konavala tek treba početi, osobito u sektoru gospodarstva. Ali, nismo za bilo kakav razvoj, ne voluntaristički, kakav jer do sada bio. On treba biti vizionarski, sustavan, usmjeren ka cilju dovođenja Općine Konavle na prvo mjesto razvijenosti u Republici Hrvatskoj i u nivo razvijenosti jednak razvijenosti prosječne općine u Europi, poštujući pri tome norme održivog razvoja, osobito čuvajući i njegujući tradicijske vrijednosti Konavoske tradicije i kulture.

Po našem stajalištu daljnji razvoj Općine Konavle treba se temeljiti na nastavku razvoja i podizanja kvalitete klasičnih oblika turizma na području Cavtata i Molunta, te snažnom, organiziranom i sustavnom razvoju seoskog turizma u ruralnom dijelu Konavala (sa podvrstama: prirodnog, rekreativnog, zdravstvenog, povijesnog i kulturnog turizma), uz isti takav razvoj odnosno revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje, osobito autohtonih poljoprivrednih proizvoda, kao nužne i komplementarne djelatnosti seoskom turizmu.

Nemoguć je na dulji rok agro turizam sa skupo obnovljenom kućom na selu i bazenom ispred nje, dok sa prozora ili terase te kuće gledate draču i šikaru i u neprohodno raslinje zaraslo legendarno Konavosko polje. Umjesto toga, iz takvih kuća, a takva može postati svaka tradicijska kuća u Konavlima, treba pucati pogled na obrađeno Konavosko polje, sa čistom rijekom Ljutom i njezinim obalama, te vinogradima, vrtovima i voćnjacima punih raštana, boba, grožđa, maslina, smokava i drugog autohtonog bilja plodne Konavoske zemlje.

U funkciju seoskog turizma treba pročistitiu stare pješačke i kolne putove kojih kroz Konavle ima stotine kilometara i na taj način omogućiti turistima, a isto tako i domaćim ljudima, šetnju i rekreaciju kroz područja kroz koja vode ti putevi te podsjećanje na život i rad konavoskog čovjeka u prošlosti.

Konavosko polje treba revitalizirati na način da se nastavi projekt njegova navodnjavanja iz vodospreme Plat, da se zemljište u državnom vlasništvu, na inicijativu i prijedlog Općine Konavle, putem natječaja da u zakup, na što bi se dovezao sigurno i jedan broj površine zemljišta u privatnom vlasništvu, dok bi drugi dio zemljišta u privatnom vlasništvu dovođenjem vode za navodnjavanje i te kako postao zanimljiv za obradu vlasnicima ili onima kojima bi oni to zemljište ustupili na obradu.

To je pravi način revitalizacije Konavoskog polja, uz korištenje bvode i iz rijeke Ljute, a ne građenje hidrocentrale na Pasjači, koja bi bila trn u oku Konavoskog polja, a sigurno ne bi bila ni ukras toj djevičanski čistoj plaži.

U funkciju turizma treba staviti i obnovljenu staru željezničku prugu i vlak „Ćiro“, koji bi projekt uz dopunu turističke ponude legendarnim i atraktivnim prijevoznim sredstvom, donio značajni prihod mnogima u Oćini Konavle, a i samoj Općini budući da je ona vlasnik trase bivše željezničke pruge. Taj projekt je vrlo realan i brzo ostvariv.

Hitnim izmjenama i dopunama Županijskog prostornog plana i Prostornog plana Općine Konavle treba omogućiti što skoriju izgradnju turističkog naselja Canavia village u Mikulićima. To je osebujan projekt, koji bi na područje istočnih Konavala doveo, kroz cjelogodišnje poslovanje, stotine tisuća gostiju, a ljudima s tog područja mogućnost zaposlenja te prodaj poljoprivrednih proizvoda i drugih proizvoda kućne radinosti.

I na kraju ovoga obraćanja javnosti, istočni biser i simbol Konavala, Prevlaka. Zanemaren kako od države tako i od Općine Konavle. Nisu u stanju na tako pogodnom mjestu održati na životu tvrtku koju su osnovali, od koje na životu nije ostao ni magarac, a kamoli pokrenuti planiranu gradnju na Prevlaci. Nakon dvadeset godina jalovih postupaka za naknadu za oduzeto zemljište, koja je ljudima bila određena u „visini“ od sramotnih 80 lipa po m2, odlukom Ustavnog suda stvar se vratila na početak. Znači li to novih 20 godina gubljenja vremena ? A kada će se onda tamo nešto moći raditi ? Zato treba odmah iz općinske uprave prema državi pokrenuti inicijativu da se sklopi nagodba po kojoj bi se zemljište bivšim vlasnicima isplatilo po primjerenoj cijeni, kako bi se stvorili uvjeti za realizaciju planirane gradnje.

Ovdje navedeni projekti mogu zaustaviti iseljavanje i vratiti život i rad u istočni dio Konavala i preokrenuti demografsku sliku, a to ne mogu učiniti bilo koje mjere umjetne demografske politike, kao što su povlastice i pomoći, jer su to socijalne mjere koje ne mogu na duži rok koristiti, osobito radno aktivnom dijelu stanovništva tog područja.

Upravljanjem razvoja Konavala u iznesenom smjeru one će se ravnomjerno razvijati, izjednačit će se uvjeti života na cijelom području Konavala, rapidno će se mijenjati demografska slika, a život u Konavlima svima će postati ugodan i poželjan.

26. travanj 2024 12:37