StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

MOKOŠICA Otvorena pedijatrijska ambulanta, uređeno dječje igralište u Našem domu

Piše Grad Dubrovnik
1. veljače 2020. - 13:42

ZDRAVSTVENA SKRB

Otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici

Nova pedijatrijska ambulanta u Mokošici, na adresi Vinogradarska ulica 16, otvorila je vrata malim pacijentima. Početak rada simbolično je označio gradonačelnik Mato Franković predajom ključeva doktorici Miljenki Crnčić Orlić, istaknuvši pritom važnost ambulante za sve stanovnike Mokošice.

Iako nije nadležan za zdravstvo, Grad Dubrovnik je za ovu svrhu iz proračuna uložio više od dva milijuna kuna, kako bi roditelji iz Mokošice i Rijeke dubrovačke dobili prijeko potrebnu zdravstvenu skrb za najmlađe.

Osim ustupanja prostora površine 150 kvadratnih metara, financirana je izrada projekta, adaptacija, stan i opremanje stana za pedijatricu, kao i plaća za doktoricu i medicinsku sestru za prvu godinu rada.

Opremu za ambulantu financirala je zaklada Blaga djela. Ukupni prostor je podijeljen na dvije funkcionalno povezane cjeline: ordinaciju logopeda s ulazom i čekaonicom te ambulantu s ordinacijom pedijatra, uredom medicinske sestre, te odvojenim ulazima za zdravu i bolesnu djecu. Ambulanta je opremljena odgovarajućim sanitarijama za osoblje i pacijente, sanitarnim čvorom za osobe s invaliditetom, servisnim prostorijama i prostorijama za osoblje.

Uređen je ulazni plato i omogućen pješački pristup osobama s poteškoćama u kretanju. Najavljeno je kako će se za dječjeg logopeda uskoro raspisati javni natječaj.



Grad Dubrovnik je za zdravstvenu skrb kroz različite donacije i projekte u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik, Zavodom za hitnu medicinu, Domom zdravlja i Crvenim križem izdvojio gotovo 10 milijuna kuna u posljednje dvije i pol godine, a u 2020. planirano je dodatnih pet milijuna kuna.

GRAD ZA DJECU

Uređeno dječje igralište u naselju Naš dom

Završeni su radovi sveobuhvatnog uređenja dječjeg igrališta u Našem domu u Novoj Mokošici, u neposrednoj blizini novootvorene pedijatrijske ambulante. U okviru radova sanacije vrijednih 324.957,50 kuna s PDV-om, koje je izvela tvrtka Gradimat d.o.o Split, izvršena je zamjena dotrajalih te postavljanje novih sprava i igračaka kao i zaštitne gumene antistres podloge.

Oko igrališta je izvedena potpuno nova zaštitna ograda jer je postojeća bila dotrajala te je predstavlja moguću opasnost za najmlađe. Nakon igrališta u ulici Od izvora, ovo je drugo dječje igralište koje je u Novoj Mokošici uređeno u siječnju. Grad Dubrovnik je u 2019. godini temeljito obnovio i uredio 20 dječjih i sportskih igrališta te prostora za rekreaciju, a za tu namjenu iz prošlogodišnjeg proračuna izdvojeno je 4.619.442,15 kuna.


Za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta u Proračunu za 2020. godinu osigurano je približno šest milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinom kuku.

26. travanj 2024 20:30