StoryEditorOCM
DubrovnikU GRUŠKOJ ŠKOLI PROVODE ANKETU O TOPLOM OBROKU

Zbunio ih gulaš u 9:30 ujutro

Piše Dube Marjanović Ladašić
22. siječnja 2020. - 17:56

Osnovna škola Ivana Gundulića u Gružu organizirala je anketu među roditeljima, s pitanjem žele li da njihova djeca u pauzi nastave imaju topli obrok u školi. Mnogi roditelji pozdravili su tu inicijativu, koja je i zakonom propisana, no, sporno je što u anketi stoji da će se topli obrok konzumirati u vrijeme velikog odmora, dakle između 9 i pol i 10 i pol.
To znači da bi djeca, teoretski, trebala jesti gulaš, grah ili što već u jutarnjim satima, što mnogi roditelji smatraju neprikladnim, pa će i njihov odgovor na anketu zasigurno biti utemeljen na toj informaciji.

No, iz gradske uprave naglašavaju kako se taj topli obrok neće nužno servirati u vrijeme doručka.

Topli obrok je cilj gradske uprave

- Anketom se htjelo utvrditi postoji li interes roditelja za toplim obrokom – rekli su u gradskoj upravi.

- Što se tiče vremena u kojem bi se obrok konzumirao, nije izričito određen termin u 9.30. Opet ovisno o broju učenika, potrebno je osigurati prostorne preduvjete kako bismo mogli govoriti o detaljima. U svakom slučaju, Grad Dubrovnik zakonski je obvezan osigurati topli obrok, što je i cilj ove gradske uprave, ne samo zbog zakonske regulative, nego i zbog sve većih zdravstvenih problema među dječjom populacijom radi konzumacije brze hrane – naglašeno je iz glasnogovorničkog ureda.

Grad Dubrovnik je, dakle, itekako zainteresiran pružiti ovu uslugu učenicima. No, na pitanje gdje bi učenici konzumirali topli obrok, trenutno nisu u mogućnosti odgovoriti, s obzirom da još uvijek nemaju rezultate ankete, pa stoga ne znaju kakav je interes roditelja.

- Dakle, u ovom trenutku smo na samom početku procesa gdje se ponovo želi ispitati interes roditelja za ovakvom uslugom. Ukoliko bude interesa, škola će morati zatražiti suglasnost MZO-a za zapošljavanje dodatnih kadrova, a sve zbog povećanog obima posla u kuhinji – rekli su u Gradu Dubrovniku.

Očekuju anketu bez nejasnoća

- Što se tiče jelovnika, Grad Dubrovnik je od HZZJZ-a naručio izradu novih jelovnika za sve škole kojima je Grad Dubrovnik osnivač, te od početka školske godine 2019.-2020. sve škole koje imaju školsku kuhinju za učenike produženog boravka kuhaju prema novoizrađenim jelovnicima. Obzirom da dvije škole nemaju školsku kuhinju, obroci za učenike u produženom boravku kuhaju se izvan škola – zaključili su.

Topli obrok koštao bi 15 kuna dnevno, dok će ostale detalje roditelji saznati tek po provedenoj anketi, čije pitanje nije obrazloženo na način da bi bilo jasno gdje, što i u točno koje doba će njihova djeca konzumirati. Stoga su roditelji koji su nam se obratili nezadovoljni činjenicom da su bili prisiljeni odlučiti o ovako važnom pitanju bez potpune informacije. Mnogi su se roditelji raspitivali kod učiteljica, a one su im, kako kažu, odgovorile kako ni same nemaju odgovore na prethodna pitanja. Stoga bi rado odgovorili na anketu bez nejasnoća, poručuju.

26. travanj 2024 10:57