StoryEditorOCM
DubrovnikATLET NA PROPUTOVANJU

UGLEDNI GOST S LOŠINJA Učenici OŠ Ivana Gundulića u điru s Apoksiomenom, Gruž prvo odredište hrvatske turneje

Piše DV
17. siječnja 2020. - 13:10
Grupa učenika OŠ Ivana Gundulića jučer je iz Gruža krenula u điratu u neobičnom društvu. Naime, u posjet im je s Lošinja došao Apoksiomen, a upravo su Dubrovnik i OŠ Ivana Gundulića njegovo prvo odredište na proputovanju Hrvatskom.

Apoksiomen će obići brojne gradove diljem Hrvatske i upoznati učenike iz četrdesetak hrvatskih škola koje su se uključile u zanimljiv projekt „Apoksiomenovo putovanje Hrvatskom“, nastao u suradnji Lošinjskog muzeja i OŠ Marija Martinolića. Oni su došli na ideju izraditi repliku prekrasnog brončanog antičkog kipa atleta impozantnih dimenzija koji je pronađen u lošinjskom arhipelagu 1996., nakon što je više od dva tisućljeća spavao u dubinama Jadranskoga mora.

Apoksiomen se u svakoj školi zadržava par dana, a potom šalje sljedećoj školi i odredištu. Tako će Apoksiomen narednih mjeseci upoznati različite hrvatske krajeve i ljude, a učenici njega i njegovu neobičnu priču koja nas uči o važnosti zaštite i njegovanja kulturne baštine.

Mali su Gundulići svom novom prijatelju pokazali najprije svoju školu, a onda ga, nakon zagrijavanja u gruškom parku na, Apoksiomenu zasigurno, neobičnim spravama libertasovim autobusom odvezli u Grad.

U Gradu su mu pokazali dijelić bogate dubrovačke prošlosti, upoznali ga i sa sadašnjim načinom života, odveli ga u gradsku vijećnicu, a đir je završio vožnjom žičarom na Srđ.

 
26. travanj 2024 10:06