StoryEditorOCM
DubrovnikFOTOGALERIJA PRAĆENA IZVJEŠTAJEM

LAPADSKA PLACA PRKOSI SIJEČNJU, ZIMI I PRIJETEĆIM MINUSIMA Ponuda neobično bogata, a za sve to zaslužna je lijepa prošlogodišnja jesen

Piše PSD.
11. siječnja 2020. - 11:55

„Gdje ste cure?“ - tako se, puna 'vikendaškog zamaha', jutros jedna Lapađanka obratila prodavačicama na lapadskoj placi. S optimizmom smo krenuli u novu godinu, a svake nove godine uspoređuju se s neispisanom knjigom. Mi ćemo je ipak usporediti s praznim takujinom jer siječanj isprazni sve - od financijskih zaliha do gradskih ulica. Mnogi žele i prazninu u stomku jer su na kojekakvim dijetama i čišćenjima, ali vrijedi samo jedna novogodišnja odluka - ostati živ i zdrav - sve drugo samo dođe, a kako dođe tako prođe i eto nas opet na početku!

- Kad se nađemo ovdje, dobro je, govori nam jedna nam draga teta i s tim je obuhvatila svu filozofiju zadovoljstva.
Tako smo i mi na početku ove 2020. opet svratili do našeg omiljenog svratišta, reklo bi se ovim turističkim rječnikom - naše željene destinacije. Moramo reći da smo se iznenadili koliko smo prodavačica, ali i čeljadi zatekli! S obzirom na to da ima puno nama dobro znanih teta i stolovi su za ovo doba godine neobično puni. Neka, drago nam je! Najprije smo razmijenili novogodišnje želje i pozdrave te se bacili na posao - počeli smo ponudu pretakati u rečenice.



Krenut ćemo s patatama jer ih uvijek nekako zanemarimo, skoro su nam uvijek u nekom trećem, četvrtom, 78. mjestu. Ma što ćemo vam pričati, sve to i sami prolazite s mužem! Uglavnom, patate koštaju između 8 i 10 kuna, kako koga uhiti. Ovo je vrijeme od naranača, doba od agruma. Svaki agrum kao maneken pokazuje svoje najzdravije vitaminske strane. Naranče su, uobičajeno, predvodnice, 'missice', cijena im je 15 kuna, lemuni su tu već malo skuplji - za pet kuna. Od vitamina je sav nabubrio grejp koji samo što ne pukne - do čega? Od bijesa, ljubomore, zavisti? Sav je požutio, a znamo što ga 'kopka' - cijena od 15 kuna, realan kompleks manje vrijednosti.

Potom smo otkrili nešto sasvim neobično, agrume koji izgledaju poput sitnih, minijaturnih aleksandrina, a riječ je o kumkvatu čiji smo i stari naziv saznali “fortunela“. Ovaj mali agrum možda je malen, ali zato itekako vrijedan. Iako se to nikada ne bi reklo, obogaćen je vitaminima, a stoji 10 kuna po saketiću od 200 grama. Ovdje ćemo se zaustaviti na agrumima kao većina vozača automobila pješacima na pješačkom prijelazu u Dubrovniku… Dakle, nećemo! Navest ćemo zbog toga i narančine koji su se isto tako našli kao dio subotnjeg asortimana, narančini mogu biti vaši za samo 10 kuna! Hrpa narančina vas čeka!



Nakon nabrojanih i popisanih agruma koje smo zatekli na mjestu prebivališta te ih uredno evidentirali, prelazimo na zelenilo koje se, kao i svake zime, momački isprsilo! Na lapadskim stolovima zatekli smo kopar (3 kune), kupus (25 kuna), salatu (15 kuna), petrusin (2 kune), rikulu (5 kuna), blitvu (20 kuna), kupus raštan (25 kuna) pa i žućenicu (10 kuna). Sve ovo su dovoljni motivi da se posvetite rasterećenju tijela koje se proteklih dana borilo s malo težom, konkretnijom, masnijom hranom.

Možemo vam reći da je na lapadskoj placi itekako bilo gužve, brojni muževi su isto tako došli uzeti nešto zdravo, bili su spremni, bez šalabahtera su zapamtili što im je doma rečeno odnosno od supružnica naručeno. Znaju udovoljiti, vrhunski su 'udovoljivači'! A sreli smo i dvije nama drage i simpatične poznanice koje su se toliko nakupovale da su doslovno, zbog težine, objeručke morale nositi jedan saket sa spenzom doma. Skoro da smo ih pitali za cijene jer su 'pokupile' sve što se moglo pokupiti. Napravile su prometa na lapadskoj placi tako da se sada bilježi pozitivan trend.



Možete na placi naći i repu, ona može izdržati minuse tamo gdje raste u Konavlima gdje se ovih dana živa u termometru spuštala i do minus sedam - priča nam jedna prodavačica! Tako da se tek oko podne išlo u polje kad bi se zemlja malo opustila od studeni. Ako volite luk i imate problema s vampirima, onda imate tri opcije - imate luk mladi (5 kuna), luk 'stari' (15 kuna) te česan (8 kuna). Ima tako i repe - 15 kuna po kilogramu. Repi hladnoća nimalo ne šteti, može ona u zemlji izdurati i najgore uvjete. Eh, da smo svi k'o repa, da nam je svejedno… Gdje bi nam kraj bio?! U Poreznoj upravi. 

Da ne ispadne da je nismo htjeli spomenuti, ovdje ćemo navesti i mrkvu koja se malo 'razbacala' po jednom stolu, krupna je, domaća i samo čeka da završi u juhi - izdvojite li 10 kuna za nju bit će vaša kao princeza u bajkama. Samo joj oprostite što se tako uneredila, još je drži novogodišnje ludilo. Doći će ona k sebi - do proljeća! Ako volite činiti sokove, a imate viška vremena (ma znamo da nemate!) onda je ljuti šipak ono što vam treba. Kilogram je deset kuna, a sve drugo je na vama - smislite dobar izgovor da ne učinite sok!
Nekoliko smo se puta zapitali zašto je u siječnju ovako bogata ponuda na lapadskoj placi, brzo smo dobili dgovor:



- Bila je lijepa jesen pa je sve naraslo, objašnjava nam jedna teta.

Hvala jeseni na ovom mjestu, neka nas i ove godine jednako tako počasti ne bi li nam ostalo nešto i za zimske dane. A nas i vas neka ova godina počasti dobrim zdravljem, a ono što bude - bit će. Snaći ćemo se kao što smo i puno puta prije toga snašli. Samo da se raspitamo o najpovoljnijim kreditima. Ako vam se da malo kopati po starim knjigama, slikama, predmetima, nakitu, posudama - lapadski antikvarijat nudi puno toga zanimljivoga za ljubitelje prošlosti. Prilikom odlaska, dok smo se pozdravljali s našim tetama, glavnim akterima ovih naših zapisa s place, vidjeli smo jednu koja je 'u prvom redu', u 'VIP loži' koja je skoro sve prodala. Pitali smo je jesu to bile neke akcijske cijene pa je sve tako brzo 'planulo'? Nasmijala se i rekla nam da je u tome 'tajna'. U šali je spas!

Sve skupa, imate zaista puno motiva da se spustite do lapadske place, pa da se nasmijete i popričate - i to vam je lijek za dušu. Srećom, sunce nas nastavlja pratiti, malo je toplije nego proteklih dana, a kako ćete vi smućkati ovaj 'cocktail' zvan subota - to ovisi o vašem raspoloženju!

B. Lucić

PS. Naišli smo i na dvije tikve, ali smo zaboravili pitati koliko koštaju - to neka bude vaša domaća zadaća! 

26. travanj 2024 11:37