StoryEditorOCM
DubrovnikJEDAN OD NAJBOGATIJIH NA SVIJETU

UMRO OMANSKI SULTAN Dubrovčani pamte njegove posjete, unajmio je pola Rixos Libertasa i Hilton Imperijala, dnevno trošio 5000 USD samo na cvijeće...

Piše DV
11. siječnja 2020. - 12:22
Omanski sultan Quaboos bin Said Al Said umro je u petak navečer, objavili su u subotu rano ujutro državni mediji u Omanu te je u zemlji proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Dubrovčanima je ime omanskog sultana poznato po njegovu posjetu Gradu 2012. godine. Bin Said Al Said i njegovi ministri pod strogim mjerama osiguranja smješteni su tada u dubrovačkim hotelima Libertas Rixos i Hilton Imperial, a u Dubrovniku je bilo i čak 1100 osoba iz sultanove pratnje.

Sultan je tijekom boravka u Dubrovniku unajmio čak 80 hotelskih soba, 50 u Hiltonu i 30 u Libertas Rixosu.

Dosta se tih dana govorilo o sultanovim luksuznim plovilima. Za posjeta Dubrovniku u travnju prije devet godina Qaboos bin Said Al Said helikopterom se prebacio do svoje superluksuzne jahte "Al Said" koja je tjednima s pratećim brodom za logistiku, jahtom "Fulk Al Salamah", bila usidrena u dubrovačkoj luci Gruž.

Sultan je prvog dana odmora sletio na gornju palubu 156 metara duge jahte, jedne od najskupljih na svijetu.
Vrijednost jahte koja u utrobi krije superluksuzno opremljene prostore za vlasnika i 60 gostiju te helikopter, spasilačka i ostala manja plovila je 109 milijuna USD.

Opremljena je najmodernijim zaštitnim sustavima te dvoranama za sastanke i brojnim pratećim luksuznim sadržajima za ukrašavanje kojih se dnevno, navodno, samo za cvijeće troši po 5 tisuća američkih dolara. Obje jahte zapošljavaju blizu 400 članova posade.

Iako se očekivalo da će posjet omanskog suverena donijeti koristi hrvatskom gospodarstvu u smislu suradnje i novih projekata, nikakve investicije poslije njegova odlaska nisu se spominjale.

Sultan od Omana posjetio je Dubrovnik još jednom u kolovozu 2003. kad je stigao jumbo-jetom i ljetovao na luksuznoj jahti Al Said usidrenoj u luci Gruž. Uz stroge mjere osiguranja na putu do Grada i u Zračnoj luci Dubrovnik, visokog gosta dočekali su predstavici hrvatskih lokalnih i državnih protokola, te visoki omanski dužnosnici.


Svjetski mediji u subotu ujutro javljaju kako je sultan bin Said, koji je umro u dobi od 79 godina, uživao potporu zapadnih zemalja, a Omanom, zemljom u Perzijskom zaljevu, vladao je punih 50 godina, od 1970. kada je državnim udarom bez krvoprolića došao na njeno čelo uz pomoć bivše kolonijalne sile u Omanu Velike Britanije.

Kabus nije imao djece i nije javno predstavio svoga nasljednika. Prema statutu iz 1996. , vladajuća obitelj izabrat će njegova nasljednika u roku od tri dana otkako prijestolje ostane prazno.

Ako se ne usuglase, Vijeće sastavljeno od vojnih i sigurnosnih dužnosnika, čelnici vrhovnog suda i čelnici dviju savjetodavnih skupština postavit će na vlast osobu čije ime je sultan u tajnosti napisao u zapečaćenom pismu.
 
26. travanj 2024 08:52