StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO VIŠE SADRŽAJA ZA ZIMSKE POSJETITELJE

Sedam ugostitelja radi zimi, a ne plaća javnu površinu

Piše Gabrijela Bijelić
Foto: Božo Radić/ CROPIX
10. siječnja 2020. - 08:58
Zahtjev za oslobađanje od plaćanja zakupnine javne površine u 'zimskim' mjesecima nadležnom Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom predalo je devet zakupaca ugostiteljskih objekata u povijesnoj jezgri, a mjeru će iskoristiti njih sedam, izvijestili su iz gradske uprave.

Tijekom zime dakle radit će Pupo i Pupica u ulicama Cvijete Zuzorić i Uskoj, Sebastian u ulici Prijeko,Rhea Silvia na Gundulićevoj poljani, Dalmatino na Prijekom, Nishta na Prijekom, Gianni u ulici Kneza Damjana Jude i bistro-pub Dubrovnik  na Bunićevoj poljani.

Jednom zahtjevu Grad Dubrovnik nije mogao  udovoljiti jer ugostiteljski objekt nije trebao biti otvoren do Svetoga Vlaha, a jedan je ugostitelj odustao od zahtjeva.

Je li taj broj dovoljan i zašto je odaziv ugostitelja  tako slab pitali smo dopredsjednicu Udruge   ugostitelja  Dubrovnika? 
- S obzirom na broj posjetitelja u zimskom periodu mislim da je dostatan broj otvorenih ugostiteljskih i hotelijerskih objekata u Dubrovniku, naravno da se i dalje treba truditi imati što više sadržaja za one koji se ipak odluče posjetiti Grad zimi, da rentabilnost nije jedino mjerilo, na tome treba zajednički rad i trud TZ-a, Grada i gospodarskih subjekata - navodi N Farčić.  Dodaje kako je
 
Odluka o radu zimi je individualna: - Mnogi imaju već raspored godišnjih odmora koji se vežu za zadane dječje praznike, vrijeme za renoviranja i slično tako da je ovaj broj rezultat tih odluka. U kontekstu rentabilnosti trošak javne površine je za one koji rade zimi jedan bitan trošak manje, tako da oni koji rade sa zadovoljstvom iskorištavaju tu mogućnost koju nudi Grad Dubrovnik - objašnjava  dopredsjednica Udruge   ugostitelja  Dubrovnika koja za svoje lokale također koristi ovu mjeru.

Podsjetimo, kako bi i tijekom  zimskih mjeseci bilo bar nekoliko otvorenih restorana u Dubrovniku, gradska uprava u dogovoru s Udruženjem obrtnika Dubrovnik uvela ovu  mjeru za vlasnike restorana, konoba, pizzerija  u povijesnoj jezgri,  ukoliko svoju djelatnost budu obavljali od  1. prosinca 2019. godine do 29. veljače 2020. godine najmanje osam sati dnevno, osim za državne praznike i blagdane kad mogu raditi po želji. Gradska uprava računa kako će ove zime  zbog većeg broja međunarodnih i domaćih letova tijekom zimskih mjeseci u gradu biti dovoljno posjetitelja i nakon novogodišnjih blagdana koji će napuniti restorane. Stoga je i Turistička zajednica grada Dubrovnika  ove je zime tiskala mjesečni letak  „Winter restaurants“, koji sadrži popis otvorenih restorana, pizzeria te fast food-ova uz posebno istaknuta radna vremena, kako bi gosti koji borave u Dubrovniku bili što bolje informirani te kako bi se otvoreni restorani što bolje promovirali.
 
27. travanj 2024 01:29