StoryEditorOCM
DubrovnikODGOVOR DRŽAVNOG INSPEKTORATA

Evo tko brine o sigurnosti dizalica u slučaju potresa

28. studenog 2019. - 20:20
Građevinske dizalice kojima je zbog uznapredovale gradnje premrežen cijeli Dubrovnik, nisu ničija briga!
Koliko su stabilne, kako su postavljene i na koju tonažu baždarene, ne mari nijedna od postojećih inspekcija. Drugim riječima, ako se za nekog budućeg potresa nađete na krivom mjestu, u sjeni metalnog kolosa koji se od trešnje lako može odlomiti i pasti nam na glavu, ne tražite pomoć države.

Da su dizalice izuzete iz bilo kakvog inspekcijskog nadzora, potvrđuju nam iz samog sjedišta Državnog inspektorata, gdje su tragom našeg upita potrošili cijeli jedan radni dan ne bi li utvrdili u čijem su resori dubrovački kranovi.
- Doista mi je teško reći čija su nadležnost dizalice. Raspitivali smo se kod građevinske inspekcije, no ona ne brine o stabilnosti građevinskih strojeva, već o tome izvode li se radovi sukladno dozvolama, pridržavaju li se investitori plana gradnje...inspekciji rada naglasak je pak na zaposlenicima i pravilima rada, a dizalice nikako nisu u njihovoj domeni. Razmišljali smo pitati i MUP, ne znam ima li smisla. Moguće je da postoje neke ovlaštene tvrtke za izdavanje atesta za građevinske strojeve, ali nemamo njihova imena – rekli su na u 'offu' u Državnom inspektoratu prije nego smo od njih dobili službeno stalaište.
- Obavještavamo kako građevinski inspektori nisu obavljali nadzor na području Dubrovnika vezano za stabilnost dizalica, a nisu niti nadležni za isto, budući da građevinska dizalica predstavlja sredstvo rada – poruka je Državnog inspektorata na koji su nas, kojemu su nas, gle čuda, naputili dan ranije iz Ministarstva graditeljstva.

Resor HNS-ova ministra Predraga Štromara nakon ovotjednog potresa pitali smo koliko su sigurne dizalice koje strše uvis s desetaka dubrovačkih gradilišta.
- Dizalice proizvode međunarodne tvrtke te svaka od njih ima specifikacije, ovisno o tipu dizalice. Svatko tko postavlja dizalicu i njome upravlja mora biti svjestan tih specifikacija te ovisno o riziku poduzimati mjere za sigurnost korištenja stroja – podučili su nas iz Ministarstva te dojavili da su uputili dopis Državnom inspektoratu o famoznim građevinskim strojevima:
- Pozvali smo ih da građevinska inspekcija obiđe gradilišta i u okviru svoje nadležnosti provjeri specifikacije postavljanih dizalica – izvijestili su iz Ministarstva graditeljstva i izašli s korisnim prijedlogom:
-Predlažemo da više informacija o dizalicama potražite na Građevinskom fakultetu (predmet: građevinski strojevi) – predložili su, ali su uzgred propustili navesti da dizalice nisu u njihovu 'portfelju'.
26. travanj 2024 06:36