StoryEditorOCM
DubrovnikPOTPISAN UGOVOR ZA PRVU ETAPU IZGRADNJE GROBLJA DUBAC

FOTO : Kreće gradnja grobnih polja i ceste unutar groblja

26. studenog 2019. - 14:01
U nazočnosti dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića i načelnika Općine Župa dubrovačka Silvia Nardellia, danas je u Vijećnici Općine Župa dubrovačka potpisan Ugovor s izvodačem radova i stručnim nadzorom na izgradnji 1. etape groblja Dubac.

-Ističem zadovoljstvo činjenicom da je ovaj iznimno važan projekt za građane grada Dubrovnika i općine Župa dubrovačka ide dalje, a realizacija je započela od 2008. od kad je projekt imao uspona i padova. Projekt je vrijedan više od 200 milijuna kuna. Sada sve izgleda puno bolje a projekt će riješiti goruće pitanje građana na području ovi lokalnih samouprava. Naime, iz provedene smo ankete zaključili kako je ovaj projekt građanima jedan od pet prioriteta. Nakon rješenja svih imovinsko- pravnih odnosa i zavrzlama, financijski smo se već "pokrili" i pokrenute su sve nužne javne nabave, a danas kreće početak prve faze radova. Zahvaljujem se načelniku općine Nardelliu i direktoru groblja Lonzi na ustrajnosti u realizaciji priojekta jer su vjerovali u ovaj projekt koji ide svome kraju. Sigurno će kao u svakom velikom projektu biti nepredviđenih događaja, ali je riješeno sve što je sporno- rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković uoči svečanog potpisivanja ugovora o kojem je župski načelnik Silvio Nardelli rekao:

- Od davne 2008. i potpisa ugovora o zajedničkoj izgradnji kapitalnog objekta za kojeg je tada 1500 građana iskazalo interes za kupnju grobnih mjesta. Protekli period se građanima sigurno čini kao jako dug ali smo se tijekom njega suočili s iznimno zahtjevnim rješavanjem imovinsko- pravnih odnosa što je oduzelo mnogo vremena. Sretan sam da smo sa svim vlasnicima našli zajednički jezik i sve platili prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, te da nismo pribjegli zakonskoj mogućnosti izvlaštenja. Izradili smo nužnu prostorno- plansku dokumentaciju te izgradili infrastrukturu: crpnu stanicu Dubac, struju, odvodnju i pristupnu cestu s raskrižjem, što je bio uvjet za dobivanje lokacijske dozvole za pristupnu cestu. U samom obuhvatu groblja rađeni su potporni zidovi te stvoreni platoi za izgradnju grobnica. Do sada je uloženo ukupno više od 69 milijuna kuna, od kojih 21 milijun za otkup zemljišta. Općina je postala vlasnik više od 120 tisuća kvadrata a preostaje kupnja još par tisuća kvadrata kojima još nisu riješeni imovinski odnosi, ali smo osigurali sredstva. Prostor omogućava izgradnju za idućih 100 godina, a danas potpisujemo izuzetno vrijedan ugovor izgradnje prve etape groblja Dubac kojima je ukupna vrijednost 19,158 milijuna kuna: nastavak izgradnje ceste oko 900 metara ceste unutar obuhvata groblja s cjelokupnom infrastrukturom, trafostanicom i dva velika parkinga s ukupno 200 parkirnih mjesta. Rok izvođenja je deset mjeseci, a sad smo u fazi javne nabave- rekao je Nardelli i dodao:

-Građane sigurno najviše zanima daljnja dinamika. To je nezahvalno reći ali glasvni projekt druge etape očekujemo sdredinom 2020. te ćemo zatražiti građevinsku dozvolu i raspisati javnu nabavu, a kad dobijemo poznatog izvođača te doznamo dinamiku i krajnji rok radova pozvat ćemo sve zainteresirane građane za potpis predugovora. Predviđeno je osam tipova grobnica kojima nije ista cijena, ali je cijena grobnog mjesta 50- 80 tisuća kuna, a okvirna cijena je oko 60 tisuća kuna. Inače, cijena bi bila oko 150 tisuća kuna, a razlika se pokriva iz dvaju proračuna. Najpovoljniju je ponudu dalja domaća tvrtka "Spektrogradnja" koja je tu već rasdila i s čijim smo radovima zadovoljni. Nadzor smo povjerili institutu IGH i Mariji Tutman, a sve aktivnosti koordiniramo s Gradom Dubrovnikom i jako brzo reagiramo kako bi projekt čim prije bio gotov jer se javilo ukupno 1850 zainteresiranih građana. Praktički. Možemo graditi onoliko grobnica koliko se iskaže potreba- rekao je Nardelli i naglasio da se krajem 2020. ili početkom 2021. očekuje poziv građanima za potpis ugovora kada kreće izgradnja popratih objekata predviđenih projektom kao i grobnih polja. Ipak, u najboljem se slučaju 2023. godina može označiti kao godina početka korištenja, a maksimalni kapacitet je oko 3500 grobnih mjesta.

Recimo i to da je prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, za otkup zemljišta plaćeno 73- 207 kuna po četvornom metru, ovisno o tome nalazi li se unutar obuhvata groblja, DPU-a ili u području pristupa, dok je vrijednost radova nadzora 243.750 kuna s PDV-om. Treba reći i to kako je omjer financiranja svih radova 76:24 posto, što podrazumijeva materijalne i troškove zaposlenika Groblja Dubac.
26. travanj 2024 22:06