StoryEditorOCM
DubrovnikTRIDESETI ROĐENDAN DUBROVAČKOG HDZ-a

MATO FRANKOVIĆ Trebalo je snage i hrabrosti za osnovati HDZ te 1989.

10. studenog 2019. - 12:55
U povodu proslave tridesete obljetnice osnivanja dubrovačkog ogranka Hrvatske demokratske zajednice, članovi i simpatizeri stranke okupili su se danas u Karaci, gdje je podružnica i osnovana.

Dubrovački gradonačelnik i predsjednik gradskog HDZ-a Mato Franković dao je izjavu za medije:

- Dana 11. studenoga 1989., na Svetog Martina, osnovana je Hrvatska demokratska zajednica u Gradu Dubrovniku. Ona je bila u tom trenutku sredstvo za ostvarivanje stoljetnog sna hrvatskog naroda - slobodne i neovisne domovine Hrvatske. Vidimo da je HDZ brodio pred brojnim izazovima, stranka je ostvarila sve vanjskopolitičke ciljeve koji su bili ključni za Republiku Hrvatsku, danas je Hrvatska slobodna i neovisna domovina, pod okriljem NATO-a, u okviru Europske unije sjedimo zajedno sa svim europskim zemljama i kreira se zajednička politika. Mislim da se uistinu s poštovanjem moramo prisjetiti svih onih koji su tada imali snage i hrabrosti osnovati HDZ jer je hrabrosti tada uistinu trebalo i imati - izjavio je Franković.

Čestitajući svim članovima ovu važnu obljetnicu stranke, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić izrazili su zadovoljstvo svim onim što je stranka tijekom svog postojanja postigla.

Na upit o predsjedničkim izborima, Bačić je novinare uputio na Vladu, te je još jednom iskazao potporu aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja će sutra predstaviti svoj program.

Dodao je kako je Grabar Kitarović zaslužila potporu građana za još jedan mandat. Otkrio je kako aktualna šefica države ima jednoglasnu podršku svih članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a komentirao je kako je isto i kod HDZ-ovaca na terenu.

Na razini Hrvatske imenovani su izborni stožeri i utvrđeni volonteri za kadidaturu Kolinde Grabar Kitarović, a pojasnio je Bačić kako Hrvatska demokratska zajednica u potpunosti stoji iza kandidatkinje, te da su uvjereni u njezinu pobjedu.

Prokomentirao je i kako je na Nacionalnom riječu bilo riječi i o nesuglasicama unutar stranke, te je podsjetio kako se članstvo stranke obavezuje na poštovanje Statuta i stranačkih akata.

- Utvrdili smo da se u pojedinim organizacijama dio članstva ne ponaša prema Statutu. Postupanje prema određenim članovima je na predsjednicima gradskih i županijskih organizacija. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije tražio discipliniranje, nego je na razini Nacionalnog vijeća, gdje sjede članovi županijskih odbora, dogovoreno da se s članovima stranke na terenu, tamo gdje postoje određene okolnosti koje nisu usuglašene s vodstvom, programom i radom stranke, discipliniraju. Ako pojedini član stranke postupa protivno stranačkim aktima, jasno da treba na to djelovati - smatra Bačić.

Izjavu za medije dala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek:

- Imali smo vrlo otvorenu raspravu na Predsjedništvu i na Nacionalnom odboru i zaista postoji zajednička potpora i razumijevanje svih. Naravno da imamo pluralizam mišljenja, i svatko ima svoje mišljenje o brojnim stavrima, no treba poštovati ono što je doneseno na tijelima stranke i ponašati se u skladu s tim - zaključila je Obuljen Koržinek.

Nakon Karake, članovi i simpatizeri stranke uputili su se ispred dubrovačke Katedrale kako bi pozirali za zajedičku fotografiju.
26. travanj 2024 14:55