StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

Dubrovniku najmoderniji 3D i 2D sustav za upravljanje prostornim podacima, rekordna izdvajanja za školstvo...

Piše Grad Dubrovnik
27. rujna 2019. - 18:20
PRVI U HRVATSKOJ

Predstavljen najmoderniji 3D i 2D sustav za upravljanje prostornim podacima

Najmoderniji sustav za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala, prvi takav u Hrvatskoj, dostupan je javnosti na internetskim stranicama Grada Dubrovnika. Projekt predstavlja bazu ortofoto snimaka administrativnog područja Grada Dubrovnika, a riječ je o nadogradnji i dopuni postojećeg Geografsko-informacijskog sustava (GIS) Grada Dubrovnika novijim i preciznijim snimkama. Uz nove mogućnosti pregleda i pretrage, 3D prikaze i modernizaciju, unaprijeđeni sustav olakšat će građanima dostupnost informacija i komunikaciju s gradskom upravom.

-„Jednim klikom na kartu područja građanima su dostupne informacije kada smo uredili cestu i kada će novo održavanje, kada smo rekonstruirali javnu rasvjetu područja i slično. Zbog toga je ovaj sustav izniman alat za građane, ali i službenike. Podatke poput površine parcele ili volumena zgrade se može dobiti s velikom točnošću i u ovom trenutku to je najbolji sustav u Republici Hrvatskoj.
Najvažnija je velika baza podataka na kojoj se radi 20 godina i koja je svojevrstan dokument“, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković na predstavljanju projekta. Najavio je da će javnosti biti dostupne sve informacije iz sustava, osim podataka zaštićenih zakonom.

ZAVRŠENA PRVA DIONICA

Nastavljeni radovi na 3,2 kilometra dugoj cesti Kliševo-Mrčevo

Završena je prva dionica nerazvrstane ceste od Kliševa do Mrčeva. Riječ je o 700 metara dugoj dionici od križanja „Kadina ploča“ do naselja Kliševo. Odmah po završetku sanacije i asfaltiranja ove dionice nastavljeni su radovi na preostalom dijelu ceste do Mrčeva dužine 2,5 kilometara sa završetkom radova predviđenim za kraj godine.

Sanacija cjelokupne ceste punom profilu od 5,5 metara izvodi se u sklopu programa pojačanog održavanja gradskih prometnica, a koji provodi ugovorni izvođač, tvrtka Tehnogradnja, a prema nalogu i uz nadzor nadležnog upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika.

ODOBRENA DODATNA SREDSTVA

Više od 70 posto investicije obnove OŠ Marina Držića pokriveno iz izvanproračunskih izvora

Nakon što su za EU projekt energetske obnove zgrade OŠ Ivana Gundulića Grad Dubrovniku odobrena dodatna bespovratna sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, naknadna sredstva odobrena su i za energetsku obnovu OŠ Marina Držića, koja je također u tijeku. Sredstva iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu dodjeljuju se u najvišem iznosu do 230.200,97 kuna radi sufinanciranja udjela koji je Grad Dubrovnik dužan osigurati iz vlastitih izvora.

Projekt energetske obnove OŠ Marina Držića vrijedan je 816.713,13 kuna, a za isti je Grad Dubrovnik putem Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još prošle godine osigurao bespovratna EU sredstva, dodijeljena u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, i to u iznosu 344.062,57 kuna, što predstavlja 42 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta koji iznose 804.464,50 kuna.

Podsjetimo, u staroj zgradi OŠ Marina Držića izgrađenoj davne 1963. godine, a koja se koristi za nastavu od 5. do 8. razreda, zamijenit će se i izolirati dotrajali krov zgrade i vanjski zidovi te će se ugraditi solarni sustav za pripremu potrošne tople vode.

Projektom je predviđena i ugradnja sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i uvođenje novog naplatnog mjernog mjesta. Završetkom radova ova škola će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a ukupna ostvarena ušteda za grijanje objekta će iznositi 50,42 posto.



Novim sredstvima dodijeljenim iz državnog proračuna udio Grada Dubrovnika u projektu dodatno se smanjuje, pa umjesto 460.401,93 kuna iznosi 230.200,96 kuna ili nešto manje od 30 posto.

ŠKOLSTVO

Grad Dubrovnik među nacionalnim rekorderima po izdvajanjima za učenike

Grad Dubrovnik našao se pri samom vrhu top liste gradova koji najviše izdvajaju za školsku opremu i sufinanciranje nabavke udžbenika. Naime, Prema istraživanju portala gradonacelnik.hr i unatoč činjenici da se od ove godine sredstva za besplatne udžbenike svim učenicima osiguravaju u državnom proračunu, Dubrovnik se uz Vinkovce našao na samom pročelju gradova rekordera.

Za radne bilježnice, tehničke kutije i likovne mape svim osnovnoškolcima Grad Dubrovnik osigurao je 1,5 milijun kuna. Uz to, podsjetimo, Grad Dubrovnik već nekoliko godina sa po 1.000 kuna sufinancira udžbenike srednjoškolcima, a ove godine je za tu namjenu osigurano 550 tisuća kuna. -„Uz brojne programe koje podupiremo, uvodimo i razvijamo u središtu našeg rada su kapitalna ulaganja u osnovnoškolske kapacitete i jednosmjenski rad su svim školama.

Samo u 2019. ta ulaganja dosežu 100 milijuna kuna“. rekao je tim povodom gradonačelnik Mato Franković.
26. travanj 2024 10:50