StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI E-UPISI U DV DUBROVNIK

Svi koji su propustili upis u vrtić a ispunjavaju uvjete, dobit će mjesto od 1. listopada 

Piše SR
24. kolovoza 2019. - 22:25
Upisi u Dječje vrtiće Dubrovnik prvi put su ove godine provedeni elektroničkim načinom prijava, u čemu se dio roditelja nije najbolje snašao. U pedagošku godinu 2019./2020., koja počinje za desetak dana, u redovnom travanjskom roku upisano je 217-ero djece u jaslice i 97-ero u vrtićke programe. U Vrtićima su upoznati s teškoćama dijela roditelja koji nisu bili upoznati s novom metodom ili se nisu snašli s e-upisima. Za njih je bio predviđen još jedan, kolovoški upisni rok. Kako iz Vrtića još nema oglasa o upisima, a kolovoz se primiče kraju, roditelji su zabrinuti što će biti s njihovom djecom.

- Ne znam kad će biti otvorena aplikacija za jesenski upisni rok. Roditelji nas zovu, stvorila se pomutnja. Idući tjedan se sastaje Upravno vijeće i vjerojatno će se to nakon toga dogoditi, ali roditeljima možemo poslati umirujuću poruku da će sva će ta djeca biti upisana 1. listopada – poručuje Boja Milan Mustać, v.d. ravnateljice Dječjih vrtića Dubrovnik.

Prije deset godina, kraj kolovoza dočekalo je 150-ero neupisane djece, 'ispod crte'. Sad mjesta ima za svih, umiruje ravnateljica, a Upravno vijeće već je ranije izvijestilo kako su sva djeca koja ispunjavaju uvjete za upis upisana za iduću pedagošku godinu. To znači da Dubrovnik nema liste čekanja.

Osim toga, sad roditelji konačno mogu, iz udobnosti svoga doma, obaviti čitav postupak unosa podataka potrebnih za upis.
Pravilnikom je propisano da izravan upis imaju djeca roditelja invalida Domovinskog rata i djeca s teškoćama u razvoju. Upisna mjerila boduju braniteljski status i zaposlenost roditelja, broj djece u obitelji, djeca samohranih roditelja dobivaju posebne bodove, itd. No, osnovni uvjet za upis kojega je da roditelji imaju prebivalište na području grada Dubrovnika i da dijete do 31. kolovoza tekuće godine navrši godinu dana života.

Upravno vijeće odbilo je 31 zahtjev za upis, a najčešće se radi o tome da roditelji nemaju prebivalište na području Grada Dubrovnika.

Boja Milan Mustać napominje kako dubrovački vrtići imaju politiku upisivanja tijekom čitave godine tako da se djeca koja navrše godinu dana nakon 31. kolovoza i ispunjavaju uvjete, na primjer uredan cjepni status (osim u slučaju kontraindikacija), mogu upisati do 31. prosinca. Iza toga,  djeca podliježu upisu za iduću pedagošku godinu.

Koliko će ih ukupno biti u nadolazećoj godini, još nije poznato. Prošlu pedagošku godinu dubrovačke vrtiće je pohađalo 1820-ero djece, a prije deset godina bilo 1447-ero korisnika jaslica i vrtićkih skupina. To je daleko veći broj djece od propisanoga hrvatskih pedagoškim standardom za jednu gradsku ustanovu predškolskog odgoja. Stoga se u idućim mjesecima očekuje izdvajanje vrtića u Mokošici i okolici, koji broje 500-tinjak djece na godišnjoj razini. Dječji vrtići Dubrovnik u tom slučaju ostaju na oko 1.300 mališana, što i dalje iznad poželjne razine.

V.d. ravnateljice Boja Milan Mustać kaže kako brojka upisane djece u vrtićke programe godina stagnira, ali su zato roditelji primorani ranije upisivati djecu u jaslice jer je sve manje drugih mogućnosti čuvanja, npr. 'baka/djed servisa', u najranijoj dječjoj dobi. U jaslice je ove godine upisano preko 200 djece, a u vrtiće, onih od 3 do 7 godina, samo stotinjak.
26. travanj 2024 15:00