StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON POTEZA GRADSKE UPRAVE

U tjedan dana maknuto 13 bankomata iz Grada, a Ministarstvo kulture ne želi odati broj odobrenih

Piše Silvia Rudinović
24. kolovoza 2019. - 13:21
"Provođenje Odluke Grada Dubrovnika o ograničavanju postavljanja bankomata u povijesnoj jezgri pokazuje odlične rezultate te je u prvom tjednu, od kad su na snagu stupila prva Rješenja o uklanjanju, već maknuto 13 uređaja", priopćili su juros iz gradonačelnikova ureda.
 
Nakon što su prethodno provedeni upravni postupci i istekli zakonski rokovi za prilagodbu, izdano je 11 rješenja o izvršenju putem novčane kazne, a sami vlasnici su u zadnjih sedam dana uklonili ukupno 13 bankomata, četiri u ulici Od Puča, tri sa Straduna, po dva iz Boškovićeve i Široke ulice te po jedan iz Restićeve ulice i s Gundulićeve poljane.
 
"Za prekršitelje su predviđene visoke novčane kazne, a Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika svakodnevno će i dalje provjeravati lokacije u povijesnoj jezgri i ispisivati kazne na dnevnoj bazi. Ipak, prema najavama, očekuje se uklanjanje i svih preostalih bankomata koji su postavljeni bez suglasnosti konzervatora", stoji u priopćenju Grada Dubrovnika. 

Odlučni raščistiti prekomjerni broj bankomata koji niču kao gljive poslije kiše, gradski oci drže se odluke o komunalnom redu koju su donijeli u lipnju ove godine. U toj odluci stoji kako vrata, izlozi, prozori i drugi otvori na zgradama unutar dubrovačkih zidina moraju biti tradicionalnog izgleda i boje, te da je na njima zabranjeno postavljanje bankomata, televizora, frižidera, reklamnih ormarića i drugih uređaja. Vlasnicima ovih uređaja ili vlasnicima prostora na kojima su postavljenji, volju za kršenjem propisa mogla bi slomiti visoka kazna.

Još početkom srpnja komunalni redari prebrojili su čak 41 bankomat unutar dubrovačkih zidina, a tada je samo za devet postojalo valjano odobrenje konzervatora. Stoga su u gradskoj upravi ušli u trag vlasnicima preostalih bankomata ili prostora na kojima su postavljeni, pokrenuli upravne postupke i, pozivajući se na Zakon o općem upravnom postupku, za svaki bankomat donijeli rješenje o uklanjanju u roku od 30 dana. Taj je rok u pojedinim postupcima istekao ovog tjedna. 

Nakon što isteknu rokovi za plaćanje, a ako korisnici prostora preostale bankomate ne uklone, izdat će se novo rješenje o izvršenju putem novčane kazne, s iznosom koji će svaki naredni put biti duplo veći, 20.000, potom 40.000, pa 80.000 kuna…, i može ići do milijun kuna. U međuvremenu, svakog narednog dana, Komunalno redarstvo prekršitelje će kažnjavati izdavanjem obveznih prekršajnih naloga, u iznosu od 10.000 kuna dnevno za pravne osobe, plus 2.000 kuna dnevno za odgovornu osobu, dok će iznosi za prekršitelje fizičke osobe biti u iznosu od 2.000 kuna dnevno, napominju iz Grada Dubrovnika.

U gradskoj upravi vole istaknuti kako su prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata koji su, primjećuju i oni sami, narušili izgled UNESCO-ove spomeničke baštine. Kako se ranije pisalo, vlasnicima poslovnih prostora na kojima se posljednjih godina montiraju ATM-ovi ili strojevi za izdavanje gotovine, donose i par tisuća eura mjesečno. 

Koliko bankomata trenutačno ima odobrenje konzervatora, podatak je kojega Ministarstvo kulture još uvijek, unatoč upitu, ne odaje.
26. travanj 2024 20:15