StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON TREĆE DRAMSKE PREMIJERE NA 70. DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

FOTOGALERIJA Domjenak nakon Vojnovićevog Geraniuma

Piše DV
FOTO: Tonči Plazibat/CROPIX
21. kolovoza 2019. - 10:34
Treći ovoljetni premijerni dramski naslov Geranium, nastao prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki Otok Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović prema dramaturgiji Ivana Penovića, izveden je sinoć u parku Umjetničke škole.
 
Novelistički prvijenac Iva Vojnovića Geranium, najavljivao je tada, krajem 19. stoljeća, nadolazeći val hrvatske moderne i simbolizma u književnosti. Otkrivajući žensku perspektivu, Geranium je priča o jednoj Mari i priča o samoći. Vojnović u Geraniumu, kao i u drugim svojim velikim djelima poslije, uzima tu samoću kao kontinuirano, progresivno stanje, samoću kao prostor i vrijeme identifikacije stanja lika. Samoća u ovom djelu pitanje je prepuštanja sudbini te je iskaz zarobljenosti podneblja u kojem smo rođeni. Mare se druži sa samoćom, kako je drugi ne bi morali upoznati. U ovoj predstavi tom Vojnovićevom viđenju samoće kao nadopuna, ali i kao kontrast, postavljen je Otok Antuna Šoljana koji se nudi kao mjesto za bijeg i kao mjesto u kojem možemo ostati sami, odmoriti se i ući u samoću, kojoj, za razliku od one u Geraniumu, naziremo kraj, ali ga ne priželjkujemo.
 
Festivalski dramski ansambl čine Doris Šarić Kukuljica koja tumači glavnu ulogu Mare, Irena Tereza Prpić kao Marica, u ulozi profesora je Nikola Baće, Pavlu utjelovljuje Jelena Miholjević, Lucu Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić glumi tetu, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.

Tko se sve družio na domjenku nakon premijere pogledajte u fotoglaleriji Tončija Plazibata.
 
26. travanj 2024 09:14