StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK:

Milijun kuna subvencija tradicijskim obrtima

Piše DV
23. srpnja 2019. - 15:37
Gradonačelnik Mato Franković uručio je danas u gradskoj vijećnici 42 ugovora o subvencioniranju tradicijskih dubrovačkih obrta, potpisanih s Gradom Dubrovnikom. Mjesečni neto iznos subvencije je dvije tisuće kuna i dodjeljuju se temeljem natječaja kojeg je proveo Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more. Ukupno se prijavilo 48 obrtnika, od čega ih je 42 u potpunosti ispunilo uvjete. Za ovu namjenu, u proračunu osigurano milijun i osam tisuća kuna.

- Ove godine povećali smo broj tradicijskih obrta koje sufinanciramo, prošle godine ih je bilo 30, a ove godine čak 42. Ugodno ste nas iznenadili s vašim prijavama. Malo ste dulje čekali na ugovore, jer je prijava bilo više od očekivanog broja i bilo je potrebno napraviti rebalans kako bi se osigurala sredstva za sve one koji su udovoljavali uvjetima natječaja – rekao je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima, odnosno proizvodnim i uslužnim obrtima, a među njima su između ostalih i zlatari, postolari, frizeri, kao i obrti za izradu narodnih nošnji, obrt za izradu klobuka, veziva i pletiva i četiri obrta za obradu kamena.

Gradska uprava subvencioniranjem podupire rad dubrovačkih tradicijskih obrta već 20 godina, a u tom razdoblju, uključujući i 2019., dodijeljeno je ukupno 9,5 milijuna kuna za 103 obrtnika.
26. travanj 2024 20:44