StoryEditorOCM
DubrovnikOBIŠLI GRABOVICU

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ Priča s Pločama neslavno je propala, u igri je nekoliko lokacija

Piše d.v.
Foto: Branka Mumalo
9. srpnja 2019. - 13:13
Sukladno najavama počela je prva faza sanacije Grabovice vrijedna preko 12 milijuna kuna. Ovo ide u smjeru ka zatvaranju Grabovice i zato smo i započeli ovaj proces koji je velikim dijelom financiran iz Fonda za zaštitu okoliša - kazao je gradonačelnik Mato Franković jutros tijekom obilaska Grabovice. Dodao je i kako radi na iznalaženju rješenja nakon što se Grabovica zatvori.
- Otpad ćemo odvoziti na drugu lokaciju dok se ne otvori Centar za gospodarenje otpadom koji treba napraviti Dubrovačko-neretvanska županija. Priča s Pločama je neslavno završila, ali smo navrijeme dobili informaciju kako tamo nećemo moći odlagati. Radimo na tri, četiri alternativne lokacije koje ćemo, nadam se, do kraja ove godine riješiti i potpisati potrebne ugovore te u budućnosti imati zajamčen odvoz otpada - istaknuo je Franković. Odgovarajući na novinarska pitanja vezano za odlaganje otpada u Pločama Franković je odgovorio kako su Pločani bili iznenađeni zbog najava oko odlaganja otpada iz Dubrovnika jer im gradska uprava nije rekla što je dogovorila.

Po pitanju cijene odvoza otpada, Franković je kazao kako se radi na tome da ne dođe do značajnog poskupljenja usluge Čistoće.
- Ubuduće će se odvoz otpada naplaćivati prema glavi stanovnika, a ne po kvadratima.
Gradski pročelnik Srđan Todorovski izjavio je kako se očekuju dvije faze sanacije, od kojih je prva već započela.
-Radovi se odvijaju na 0,5 hektara površine, a očekujemo kako će biti gotovi do kraja godine. Radi se prebacivanje postojećeg otpada, a ispod će se raditi nova folija s drenažnim sustavom. Sanirat će se postojeće dvije lagune koje kupe odvodnju oborinskih voda s odlagališta kao i pripadajući objekti i spremišta za zaposlene - kazao je Todorovski.
26. travanj 2024 13:32