StoryEditorOCM
DubrovnikSANITAT U BORBI PROTIV LETEĆIH NAPASTI U DUBROVNIKU

Komarci vole Komolac, a ni Gruž im nije mrzak

Piše Silvia Rudinović
30. lipnja 2019. - 20:22
Sanitat kreće sa zaprašivanjem komaraca, a ove godine ih je više nego inače nakon proljetne kišne sezone. Kako su komarci prenosioci mnogih zaraznih bolesti, u turističkom gradu koji je lani posjetilo preko milijun i 200 tisuća stranaca, za javno zdravlje važno je njihovo suzbijanje. Ove godine u dubrovačkoj bolnici još uvijek nije zabilježen slučaj zaraze, kaže dr. Stjepan Đuričić, voditelj Odjela za infektologiju.

Komarci prenose malariju, zika virus, žutu groznicu, groznicu Zapadnog Nila, i među ostalim, denga virus koji je prvi put u Hrvatskoj zabilježen 2004. godine. Prenosi ga azijski tigrasti komarac, a 2010. godine na području Pelješca prvi put je dokazana autohtona infekcija virusom dengue, što znači da je osoba zaražena kod nas. Bio je to njemački turist, a nakon toga evidentirani su i slučajevi zaraze kod lokalnog stanovništva. Simptomi uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te karakterističan osip sličan ospicama. Bolest se, kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo, kod manjeg broja oboljelih zakomplicira i razvije u smrtonosnu denga hemoragijsku groznicu. Jedan od simptoma ovog stanja je krvarenje, odnosno izlijevanje krvi iz krvnih žila.

 

- Pojavnost i rasprostranjenost tih bolesti ovise o klimatskim promjenama, koje uzrokuju povećanje prosječnih vrijednosti temperature i veću količinu oborina što pogoduje razmnožavanju komaraca. Osim toga, komercijalna trgovina, npr. prijenos tigrastih komaraca rabljenim gumama, učestala putovanja i migracije ljudi također pridonose globalnoj rasprostranjenosti ovih bolesti – pojašnjava Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, koji objavljuju upute za građane u kampanji „Prestanimo uzgajati komarce“.

Iz Zavoda upućuju da se ubodi komarca mogu spriječiti prikladnom odjećom, mrežicama na otvorima kuće, boravkom u zatvorenim klimatiziranim prostorima, i korištenjem repelenata (npr. DEET, eterično ulje limunskog eukaliptusa, ikaridin ili pikaridin, IR3535). Kažu kako pravilno korišteni repelenti štite od uboda komaraca do četiri sata.

Prema naputcima Zavoda za javno zdravstvo, gradsko društvo Sanitat u lipnju je završilo s trećom larvicidnom dezinsekcijom kojom se suzbijaju ličinke komaraca. Nakon toga, kreće se s tzv. adulticidnim tretmanom, tj. uništavanjem odraslih komaraca.


- Trebali smo krenuti sa zaprašivanjem već početkom tjedna, ali zbog vjetra smo odgodili koji dan. Zavod za javno zdravstvo određuje gdje i kuda se obavlja zamagljivanjem komaraca. Zamagljivanje je zadnji stadij suzbijanja, jer se njime ne uništavaju samo komarci. Nakon dugog kišnog razdoblja a sad i velikih vrućina, normalno je da se razmnožavaju više od uobičajenog. Međutim, tamo gdje je dobro odrađena larvicidna dezinsekcija, građani nam javljaju kako uopće nemaju problema s komarcima – kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata.


Nekad se svaka gradska četvrt zaprašivala jednom tijekom ljeta, a unatrag nekoliko godina uvedeno je jednom početkom i krajem srpnja, ili sredinom kolovoza.
- Žarišna točka je Komolac, gdje smo često tretirali larve. Lani smo otok Blato, prvi put nakon pet godina zaprašivali. Gruž će zbog oborinskih odvodnja, kanalizacije i jama uvijek biti problematični dio grada. Tamo ih je nemoguće posve suzbiti, ali možemo ublažiti stanje – kaže Tabak.

27. travanj 2024 07:21