StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

RADNO LJETO Vrtić u Mokošici, LED rasvjeta na Lopudu, uređenje plaža...

Piše Grad Dubrovnik
28. lipnja 2019. - 12:47

PREDŠKOLSKI ODGOJ

Vrtić u Mokošici - novi korak prema ispunjenju pedagoških standarda

Mokošica uskoro dobiva novi dječji vrtić na lokaciji Put na more, gdje se u sklopu samostana sv. Vinka završava adaptacija objekta započeta u listopadu prošle godine. Prostor će u rujnu primiti četiri nove grupe, tri vrtićke i jednu jasličku. Samostan je ukupne površine 1589 metara kvadratnih, od čega na samu zgradu otpada 214.
Osim glavne, postoje i dvije pomoćne građevine te veliko dvorište sa zelenilom, ukupne površine preko 1000 metara kvadratnih. Jedna od pomoćnih građevina adaptirana je u igraonicu sa sanitarnim čvorom za vanjsko igralište površine 80 m2.
Završetkom ovih radova, vrijednih nešto manje od tri milijuna kuna, Dječji vrtići Dubrovnik brojat će ukupno 12 novih grupa otvorenih u 2019. godini. Radove je obišao gradonačenik Mato Franković, istaknuvši pritom kako je cilj ove gradske uprave uvođenje pedagoških standarda u sve vrtiće, kao i stvaranje uvjeta da se svako dijete po navršenih godinu dana automatski može upisati u vrtić, bez liste čekanja.

SKRB O ŽIVOTINJAMA

U manje od godinu dana kastrirano 446 uličnih mačaka

Projektom kastracije uličnih mačaka u Dubrovniku je od srpnja 2018. do travnja 2019. kastrirano ukupno 446 uličnih mačaka, od toga 306 ženki i 140 mužjaka, za što je utrošeno 152 tisuće kuna bez PDV-a. O rezultatima ovog programa, gradonačelnika Mata Frankovića izvijestila je na sastanku u ponedjeljak Ljubica Kežić, volonterka koja je inicirala projekt i koja s drugim volonterima godinama skrbi o napuštenim mačkama na cijelom gradskom području.
Kastracija i/ili sterilizacija mačaka provodi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije, posebno kada su u pitanju mačke koje nisu zbrinute i borave vani, ali i iz javno-zdravstvenih razloga. S obzirom na to da su sredstva osigurana za program u 2019. godini potrošena, gradonačelnik Franković odlučio je amandmanom na rebalans proračuna osigurati još dodatnih 100 tisuća kuna kako bi se navedeni projekt i dalje nastavio uspješno provoditi. Ovom prilikom razgovaralo se i o projektu budućeg azila koji će osim smještaja za pse imati i kapacitete za mačke.

KOMUNALNO UREĐENJE

Uređene plaže u Zatonu, Suđurđu i na Koločepu

Aktivnosti na uređenju i sanaciji javnih kupališta i plaža o kojima skrbi Grad Dubrovnik primakle su se kraju. Tako se na plažama Zaton Orsan, Zaton Soline i Vrbica radilo na nasipanju i poravnavanju žala, kao i na kupalištu ispred restorana Ankora na kojem je osim toga postavljena i nova kabina te tabla upozorenja. Nove table upozorenja su također dobile plaže Štikovica, Zaton Bat i Brsečine, dok je na Koločepu na pješačkoj stazi predjela Placet uređen prilaz i skalini.
U pripremi je još postavljanje tuševa na području Zatona, Lozice i Vrbice. U prethodnom su razdoblju završene sanacije kupališta Belvedere, Porporela, Šulić, Danče, Bellevue, Štikovica, Brsečine, Zaton Bunica, Hawaii u Orašcu te na pet kupališta u Mokošici. Ukupna investicija Grada Dubrovnika u svrhu uređenja plaža, kupališta i pristupa moru u 2019. godini iznosi 2.5 milijuna kuna.

REKONSTRUKCIJA JAVNE RASVJETE

Lopudska riva dobila LED svjetiljke

Obala Iva Kuljevana na otoku Lopudu dobila je novu javnu rasvjetu. Rekonstrukcija postojećeg sustava na rivi započela je u travnju, a u okviru izvedenih radova postavljeno je 28 novih stupnih mjesta. Ukupno je ugrađeno 30 svjetiljki s izvedbom u LED tehnologiji, a provedena je i izmjena zračne podzemnom mrežom u duljini od oko 600 metara. Zamjenom dosadašnjih starih, tehnološki zastarjelih, svjetiljki onim u LED tehnologiji Lopudska riva dobila je znatno bolji i efektniji vizualni izgled, a postignuta je i veća energetska učinkovitost uz značajno smanjenje troškova električne energije i smanjenje svjetlosnog onečišćenja.


 

26. travanj 2024 22:38