StoryEditorOCM
DubrovnikNIKON JE DJELO DUBROVAČKE ČASNE SESTRE PROGLASIO FOTOGRAFIJOM OŽUJKA

Anćela Ružica, meštrica od fotoaparata

Piše kf; Foto: s. Ružica Dodig; Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
16. ožujka 2019. - 11:22
Fotografiju s motivom gradskih zidina autorice Ružice Dodig, dubrovačke časne sestre, poznata kompanija Nikon na svojoj facebook stranici izabrala je za fotografiju ožujka 2019. godine. Ovo je prvi put da je časna Ružica svoju fotografiju poslala na Nikonov fb profil, gdje uratke objavljuju njihovi fanovi. I odmah je upecala fotku mjeseca!
Svoje je prve korake u fotografiranju napravila uz Nikonovu opremu a o nastanku naj-fotografije za ožujak kaže da je to bilo u vrijeme oko otvaranja Feste sv. Vlaha.

Motiv iz Pila
- Puhalo je baš lijepo jugo. Rijetko kad imam vremena u miru šetati. Dok je bila ta gužva po Stradunu u vezi feste, kliznula sam u Pile i guštala jedno sat, dva. Ponijela sam i stalak, dala sam si truda. Nešto što odavno želim a nemaš kad, nemaš vremena. To mi je baš bilo za dušu – kaže Ružica Dodig.
Uvijek je bila kreativan i vizualan tip. Kako živimo u svijetu okruženom tehnologijom, sestre iz reda Službenica Milosrđa (Anćele) kojima pripada, predložile su joj upis na Akademiju likovnih umjetnosti u Italiji, odjel za nove tehnologije u umjetnosti i grafički dizajn.
- Tu je aparat bio sastavni dio vizualne kulture, posebno digitalne jer to je danas pismenost. Sve kasnije je bila logična posljedica. Naučiš koristiti digitalne tehnologije a u biti one samo prenose ono što ljudsko oko zapaža oko sebe – kaže ova samozatajna anćela koja djeluje kao odgojiteljica u dubrovačkom Učeničkom domu 'Paola di Rosa'. Ljubav prema fotografiranju i filmu pokušava prenijeti i na svoje učenice okupljene u filmsku sekciju koja djeluje pri Domu, svake godine izbace po jedan film, sudjeluju na festivalima, uvijek s porukom – otkriva nam s. Ružica.

Pobjednice Domijade
U učeničkom domu je 150 učenica. Svaka odgojiteljica brine o njih 20 do 30. Ružici se, kaže, posložilo da sve djevojke gaje interes prema filmskom i vizualnom izrazu.
Redovno sudjeluju na godišnjoj smotri i natjecanju učeničkih domova 'Domijada' gdje ostvaruju zavidne rezultate.
- Učenice su s filmom 'Miris glazbe' koji govori o predrasudama, a s kojim su prošle godine pobijedile na Domijadi, dobile priliku sudjelovati u Prodigy kampu za talente u Americi blizu Seatlea. Film godinu prije pod nazivom 'Pratiš li ti mene' koji govori o društvenim mrežama pobijedio je u Rimu i u španjolskoj Valenciji – ističe sestra Ružica. Skromnost i samozatajnost vrline su ove mlade sestre pa je to bilo i za očekivati. Tek je smiješeći se izgovorila:
- Ma ja svoje fotografije i ne šaljem baš puno – te spominje fotografiju 'Redovnici' m viceprvakinju na jednom fotografskom natječaju.
- Stavljam fotografije na Instagram, pa tko hoće nađe ih tamo.Svaka fotografija je jedan trenutak u tvom životu, izdvojiti neki jako je teško – kaže nam sestra Ružica.

Ljubavna priča
Kreativosti i materijala za buduće filmske projekte ne nedostaje.
- Baš smo učenice i ja završile snimanje novog filma u Hercegovini. Ljubavna je priča. Prvo ćemo ići na Domijadu, a kad prođemo to prvo prikazivanje onda ćemo znati što dalje. Uključili smo učenike iz Hercegovine da glume, naše učenice su uglavnom bile iza kamere to im je nekako draže – kaže sestra Ružica.
26. travanj 2024 20:57