StoryEditorOCM
DubrovnikBIVŠEG GRADONAČELNIK OSAM GODINA NITKO NIJE NŠTA PITAO

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ O STANJU STRADUNA Moram izraziti čuđenje činjenicom kako sada odjednom netko vidi brojne nedostatke

Piše Bruno Lučić/SD Foto: Vedran Levi
20. veljače 2019. - 19:38
Na propadanje Straduna, najljepše dubrovačke, ali i hrvatske ulice ovih je dana upozorio Dubrovčanin Vedran Levi. Napravio je cijelu fotogaleriju od više od 30 slika koje prikazuju alarmantno stanje Straduna te ih je objavio na svom Facebook-profilu.
 
- Šetajući po Stradunu, ulici na kojoj sam odrastao, od Onofrijeve do skrivenog Orlanda koji slavi 600 godina, nemoguće je proći i ostati miran ako vam je imalo stalo. Dok se gađamo raznim sloganima i bilježimo tko zna kakve rekorde, on propada do neprepoznatljivosti. Ove godine po prvi puta pojavile su se lokve na središnjem dijelu. Ne zbog velikih nanosa i poplavljenosti, već zbog ogromnog ulegnuća kamenih pločica. Možda sam u krivu, možda je toga bilo i prije, jer sjećanje me možda vara. Prije smo krivili razne filmske produkcije i strance koji su 'sigurno' zaslužni za oštećenja. Međutim ovoj devastaciji krivi smo sami, upozorava Levi te dodaje:
 
Promjeni svatko može pridonijeti na svoj način. Za ove fotografije nije mi trebalo više od pet minuta. Nisam ih ni sve objavio, a fotografiran je samo središnji dio Straduna s kunetama. Na ostatak ulica strah me je i pomisliti. Ovaj Grad koji nas je štitio i zbog kojega živimo bolje nego većina Hrvatske zaslužio je bolje, zaključuje Levi.
 
Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako Grad Dubrovnik 500 tisuća kuna godišnje izdvaja za interventne radove, kroz Zavod za obnovu osigurano je 600 tisuća kuna za cjelokupnu promjenu kamena ispred crkve sv. Vlaha do Orlanda, a kroz Komunalni odjel je osigurano još 600 tisuća kuna za Gundulićevu poljanu.
 
 - Moram izraziti čuđenje činjenicom kako sada odjednom netko vidi brojne nedostatke na Stradunu i ne samo po Stradunu, imamo mi nedostataka po Gradu Dubrovniku koliko hoćete, a onda se istovremeno od toga rade veliki medijski spektakli, a da nitko prije osam ili devet godina bivšeg gradonačelnika nije pitao zašto ništa ne radi cijeli svoj mandat, nego su o njemu radili i pisali hvalospjevi, dobre priče i tako dalje. Sad kao posljedicu jednog apsolutnog nerada novoj gradskoj upravi pripalo je da riješi sve – od domova umirovljenika, škola, vrtića, od Grabovice do čišćenja kanala ispod Straduna kojega nitko nikada u povijesti nije očistio pa evo i do sanacije pločnika. Da se prošlih osam godina, svake godine ulagalo po milijun kuna danas ne bi o ovome razgovarali, međutim, kako se nije ulagalo, znate što godine donose – od prometa do svega onoga što se događa na Stradunu, ulegnuće i činjenice da zbog nebrige to nekome drugom dođe na naplatu, ističe dubrovački gradonačelnik te dodaje:
 
- Uistinu ne znam jesmo li mi izbrisali jednu kolektivnu memoriju općeg zadovoljstva iz prošlosti ili smo se sad odjednom probudili iz zimskog sna pa smo vidjeli sve te nedostatke koje imamo na području cijelog Grada Dubrovnika. Mi u ovoj godini nosimo sredstva  kako bi sanirali ovaj dio ispred crkve sv. Vlaha koji je najugroženiji i koji je u najlošijem stanju. Naravno da se sve skupa, cijelo područje Straduna mora sanirati u etapama, ne može biti objedinjena sanacija i to smo predvidjeli kroz sanaciju kanalizacijske mreže koju ćemo isto tako raditi u etapama. Kao što znate, prvi dio smo napravili do Orlanda, sada nastavljamo dalje. Kako budemo išli, paralelno ćemo mijenjati sve te napukle ploče na samom Stradunu. U ovoj godini ćemo dio Gundulićeve poljane u potpunosti sanirati tako da ćemo ta dva velika zahvata riješiti, a sve ostalo treba riješiti kroz godinu odnosno u idućoj godini - ono što ne stignemo sada u ovoj riješiti. Napravit ćemo svoj maksimum, poručio je Franković.
 
 
 
 
04. svibanj 2024 04:33