StoryEditorOCM
DubrovnikZAŠTITA KRAJA I OBRAZA

Općina stala uz Dubrovačko primorje, dio vlasnika nekretnina u Prapratnom potpisalo peticiju protiv izgradnje hotela sa 600 kreveta

Piše Silvia Rudinović
11. studenog 2018. - 09:55
U uvali Prapratno u blizini Stona, u tom zaštićenom značajnom krajobrazu, mogao bi niknuti hotel sa 600 postelja. Prvi korak prema gradnji u Prapratnom je županijski prostorni plan koji se upravo mijenja i dopunjuje. Radi se o šest hektara postojeće turističke zone T3, tj. autokampu, kojem će, ukoliko Županijska skupština prihvati prijedlog plana, biti dodana oznaka T1, što znači mogućnost izgradnje hotelskih kapaciteta. Zahtjev za zonom T1 podnijeli su tvrtka Dubrovačko primorje i Općina Ston. Malobrojni mještani i nekolicina vlasnika nekretnina uvale Prapratno pokrenuli su potpisivanje peticije u kojoj od Dubrovačko-neretvanske županije traže da se provede još jedna, treća javna rasprava o izmjenama prostornog plana.
 
Potpisnici peticije upozoravaju na proceduralnu grešku u drugoj ponovnoj javnoj raspravi izmjena i dopuna prostornog plana. Općina Ston je svoj zahtjev datirala 17. kolovoza 2018., što je izvan zadanog roka. Javna rasprava je, naime, okončana 4. srpnja i unatoč tome, zahtjev je usvojen. Uz proceduralnu grešku navode još nekoliko primjedaba.
 
Pozivaju se na riječi istaknute na mrežnim stranicama Zavoda za prostorno planiranje Dubrovačko-neretvanske županije: „Reafirmaciju prostornog planiranja, urbanizma i regionalnog planiranja treba provesti na način da se respektira pojedinačni interes, ali da se naglase i utvrde standardi od općeg i zajedničkog interesa. Odluke treba donositi na temelju znanstvenih istraživanja i logike struke, uvažavajući prostor kao ograničeni i nepopravljiv resurs“. U isticanju ovog citata nazire se ironija, jer potpisnici peticije ističu nelogičnosti kojima se Zavod, kako kažu, vodio kada je prihvatio zahtjev za uvrštenjem T1 zone u ovu pelješku uvalu. Upozoravaju na stvarno stanje u prostoru, nepostojeću infrastrukturu, vlasnička pitanja, pravne sporove i činjenicu da se radi o zaštićenom krajobrazu.

- Prijedlog je usvojen na način da je uvažen pojedinačni interes koji podržava gušenje održivog razvoja, bez uzimanja u obzir u ovom slučaju Strateške studije utjecaja na okoliš, te krajobrazne i ekološke vrijednosti jedinstvenog značajnog krajobraza uvale Prapratno i područja ekološke mreže NATURA 2000 – stoji u očitovanju mještana.

Spomenuta studija utvrdila je kako će izgradnja hotela imati umjeren do značajan utjecaj na krajobraz uvale. Uz spomenutu zonu T1, u plan se vraća još T2 turistička zona i vodeni park na površini jednog hektara u Prapratnom.
- Vezano za prometnu infrastrukturu i dugogodišnje prometne probleme s kojima se susreću mještani, posjetitelji te turisti, počevši od neadekvatne regulacije i kontrole prometa, uskih pristupnih cesta i same geomorfologije uvale, koja ne bi podnijela veći promet, nejasno kojom analizom je obuhvaćena prometna studija za nekih novih 2.200 kreveta - pitaju mještani.
Ni postojeće kuće i apartmani nemaju riješen pristup, pa se vozi preko same plaže.

- Općina Ston, površinom kao i Općina Konavle, uopće nema hotelskih kapaciteta. Konavle imaju nekoliko tisuća kreveta u hotelima, a mi nijednog. Drugo, riječ je o području koje je ucrtano kao turistička zona već 40, 50 godina. Dakle, ne mislim da je tu išta problematično. Treće, rješavanjem kanalizacijskog sustava, kojega Prapratno sada nema, zaštitit će se uvala – kaže načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

Odgovara kako zabrinutost mještana nema osnove, ukoliko se budu poštovali zakoni i planska dokumentacija.
- Ovo je samo prenamjena zone, i ništa više. Kasnije će se kroz izradu projektne dokumentacije, ishođenje dozvola, izradu urbanističkih planova uređenja, doći do odgovora. Ne mora ni bit' to; znate li koliko je turističkih zona na prostoru županije koje neće biti izgrađene? – kaže Antunica. Ni on ne zna na koju se to svjetski poznatu turističku kompaniju poziva Dubrovačko primorje u zahtjevu za izmjenom plana.

Potpisnici peticije ne ostaju dužni, pa kažu: „Općina Ston u potpunosti podržava prijedlog za dodavanjem novih zona u uvalu koja bi trebala biti primjer očuvane prirode s jedinstvenom pješčanom plažom, kakvih ima pet posto na hrvatskoj obali, dok Ston kao središte općine nema niti jedan hotel“.

S kojom je to „svjetskom turističkom kompanijom“ u pregovorima, hoće li zatvoriti autokamp i što je uopće s vlasničkim odnosima? Ova pitanja postavljena su predsjedniku uprave Dubrovačkog primorja Peru Vićanu, no on upućuje na odgovore direktora autokampa Prapratno Nikše Peškure.
- Već dugo čekamo Izmjene i dopune prostornog plana Županije jer se stavovi Dubrovačkog primorja u cijelosti poklapaju sa stavovima rukovodstva Općine Ston. Moram istaknuti da s Općinom Ston autokamp Prapratno ima odlične odnose oko svih komunalnih pitanja. Postojeća ostvarena noćenja u autokampu, broj zaposlenih i dužina trajanja sezone su smješni i zanemarivi, od čega lokalna zajednica ima simboličnu korist. Vi znate da od Slanoga do Orebića ne postoji nijedan hotel i da je u uvali Prapratno pristanište za otok Mljet, te da svatko razuman i dobronamjeran mora podržati ovu inicijativu i ideju. Poznato mi je da Uprava Društva već dugo vremena vodi pregovore s potencijalnim suinvestitorima o izgradnji hotela. To znam jer sam mnogima pokazivao postojeći autokamp. O detaljima vam ne mogu govoriti, koje su to svjetske kompanije, jer, konačno, to nije moj posao. Poznato mi je da će Uprava Društva odmah nakon što se usvoje Izmjene i dopune prostornog plana Županije obavijestiti Općinu Ston i dovesti potencijalne investitore kod načelnika – odgovara Peškura.

Kad je Županija odlučila usvojiti ovaj zahtjev i uvrstiti ga u prijedlog plana, samo je dodala zonu T1 ali pritom nije izbrisala autokamp.
- Autokamp se u turističkoj sezoni 2019. neće zatvoriti nego će normalno raditi. Vjerujem da će tijekom 2019. vrlo intenzivno početi pripreme za početak realizacije izgradnje hotela. Sve treba isprojektirati, dobro pripremiti i usuglasiti s Općinom Ston koja će praktički biti partner u cijelom projektu. Također vas mogu izvijestiti da je više poznatih domaćih i stranih arhitekata dolazilo u više navrata i boravilo po čitave dane radeći i pripremajući idejna rješenja koja će se predstaviti Općini i javnosti, kada za to dođe vrijeme. Znate da velike svjetske kompanije imaju svoje projektante. Nakon što se dobije građevinska dozvola koja je relativno blizu, odnosno daleko, kamp želimo zatvoriti i hotel sagraditi u najkraćem mogućem roku – odgovor je direktora ovog autokampa u vlasništvu Dubrovačkog primorja.

U Prapratnom govore i o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, o kojima, istinabog, prostorni plan ne vodi računa. Republika Hrvatska još uvijek se vodi kao vlasnik dobrog dijela čestica na mjestu današnjeg kampa. Zemljište u Prapratnom većinom je bio pristup moru obiteljima iz Ponikava, 1965. godine oduzet vlasnicima i dodijeljen poduzeću Adria Stop radi izgradnje autokampa, a Dubrovačko primorje je pravni sljednik spomenutog poduzeća. U jednom od postupaka utvrđivanja naknade, kao obeštećenje za pretrpljene nepravde komunističke vladavine, utvrđeno je da se vlasniku isplati 19 kuna i 44 lipe po četvornom metru. 

- Koliko mi je poznato, određeni sitni imovinsko-pravni problemi počeli su se rješavati s Ministarstvom državne imovine, jer su Država i Dubrovačko primorje vlasnici zemljišta u autokampu Prapratno. Postoje još, koliko mi je poznato, dva-tri slučaja gdje Društvo treba obeštetiti bivše vlasnike. Na zadnjem ročištu u Uredu državne uprave načelno je postignut dogovor da Društvo i bivši vlasnici, njih dvoje, troje, kojima nije plaćeno, postignu dogovor oko plaćanja. Istupe pojedinih, nedobronamjernih pojedinaca ne želim komentirati – odgovor je Peškure, uz dodatak kako nije točno da je zahtjev Dubrovačkog primorja ili Općine Ston za prenamjenu zemljišta podnesen izvan roka.

Druga ponovna javna rasprava o izmjenama i dopuna županijskog prostornog plana završena je 2. studenoga, a sad je na Županiji da zauzme stav o pristiglim primjedbama i u konačnici, na vijećnicima Županijske skupštine, da preuzmu odgovornost o budućnosti ove uvale.
26. travanj 2024 13:32