StoryEditorOCM
DubrovnikPRORAČUN GRADA DUBROVNIKA 

Grad želi postati većinskim vlasnikom Luke Gruž, a u planu je i tunel kroz Gruž

Piše dv Foto: dv
9. studenog 2018. - 17:04
Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za prvo polugodište 2018. godine odlukom vijećnika uz manju raspravu je prihvaćen.

Vijećnica Čale-Mratović usporedila je izvješća bivše i aktualne gradske uprave istaknuvši da je, kada se radi usporedba, riječ o vrlo sličnim izvješćima te kako smatra da je izvješće Upravnog odbora za EU fondove napisao netko tko se očito ne želi prezentirati u dobrom svjetlu, te je pobrajali niz projekata koji nisu realiziran. 

"U trenutku kad potpišemo ugovor za sva sredstva, nitko nam ne doznači 80 milijuna kuna, nego nam na osnovnu troškovnika, odnosno računa, doznačuju sredstva po planu potrošnje. Sami financiramo početak, a oni nas onda prate. Svi projekti koje ste nabrojali su u realizaciji. To sve ide u određenim vremenskim terminima" , odgovorio je gradonačelnik Franković.

Vijećnik Blaž Pezo (HDZ) kazao je kako se čudi gradonačelniku što ima živaca odgovarati ljudima koji nisu ni kune povukli iz EU fondova. 

Nakon polusatne pauze predsjednik gradskog vijeća Marko Potrebica izvijestio je vijećnike kako je tijekom pauze na Prijedlog rebalansa proračuna stiglo osam amandmana koje je  Odbor za proračun prihvatio te su uključeni u rebalans. 

Gradonačelnik Franković kazao je kako se predloženi i usvojeni amandmani odnose na projekte te je izdvojio tri koja se odnose na pripremu projektne dokumentacije za buduću sjednicu Vlade.

"Važni su oni za projektnu dokumentaciju urbanističkog rješenja područja Gruža za izgradnju tunela, pomoć općini Ravno, pomoć za izgradnju župnog dvora u Zatonu, kupnja dionica Luke Dubrovnik koju prodaje CERP i tako bi Grad postao većinski vlasnik Luke, a za to bi se izdvojilo oko dva milijuna kuna", kazao je gradonačelnik Franković istaknuvši kako je za projektnu dokumentaciju uređenja Gruža i izgradnju tunela, kroz postojeću cestu, planirano 250 tisuća kuna.

"S time ćemo sklopiti Lapadsku obalu i Garažu kraj place i garažu iza OTP banke. Što bi se moglo financirati iz EU fondova.Zato nam je važna ova dokumentacija. Radi se o velikim sredstvima to je oko 100 milijuna kuna", kazao je Franković.

Na izlaganje gradonačelnika Frankovića osvrnuo se vijećnik Vido Bogdanović koji je rekao da se projekt Respect the city pretvara u mantru koja gubi svoj smisao.

Također, Bogdanović je postavio pitanje je li itko od njih prošetao dijelom gdje je smještena placa u Gružu te se pita gdje bi se točno trebala smjestiti ta podzemna garaža, ali i tunel. Bogdanović je kazao i kako postoje GUP i Prostorni plan koji definiraju okvire ponašanja te kako su ovakvi prijedlozi i ideje pomalo neozbiljni.

Rebalansom Proračuna za 2018. planirano je smanjenje ukupnih prihoda sa 725 na 709 tisuća kuna što je smanjenje za 16 milijuna kuna.

Smanjenja se odnose na smanjenje prihoda od poreza na tvrtke, koji su ukinuti, kao i od poreza na imovinu, od pomoći iz inozemstva. 

Prema riječima gradonačelnika Frankovića smanjuju se i financijska sredstva pomoći iz EU planirana za Lazarete i to u iznosu većem od 21 milijun kuna. Projekt Lazareta se prebacuje na 2019. godinu jer je dio gradilišta bio obustavljen.

Smanjuje se i iznos za sanaciju Grabovice, koja će se sanirati sljedeće godine i to iz Fonda za zaštitu okoliša. Sanacija bi trebala početi u 2019. godini, a do kraja ove godine očekuje se odabir izvođača radova.

Tijekom rasprave o rebalansu proračuna, vijećnik Jadran Barač (SDP) kazao je kako bi da se stvari vezane uz stavku informatizacije koja košta oko pet milijuna kuna. 
"Možemo li dobiti odgovor zašto se to nije provelo? Gradonačelnik je obećavao racionalizaciju, ali i digitalizaciju. Budući da se to ne radi nećemo podržati ovaj rebalans", kazao je Barač.

Gradonačelnik Franković kazao je kako je potrebno digitalizirati Gradsku upravu te kako je u proračunu iznos za informatizaciju povećan za oko 300 tisuća kuna. 

"U budućnosti će svaki djelatnik biti vezan za računalni sustav te će se moći jasno pratiti rad svakog djelatnika, što i kako radi. Ako se pokaže da dio djelatnika provodi manje vremena u sustavu nego se očekuje, oni će biti višak i ta će se radna mjesta morati ukinuti. Nitko nije zaposlen na izmišljena radna mjesta – rekao je gradonačelnik Mato Franković dodavši kako ga zaposlenici ne vole previše jer je uveo kamere, programe te se kontrolira dolazak i odlazak svakog službenika.

"Dio zaposlenika ne odgovara na svoje zadatke kako bi trebalo, ali to ne smijemo temeljiti na mojoj impresiji nego na sustavu. Znamo mi dobro tko radi, tko ne radi, ali to treba imati na papiru", zaključio je gradonačelnik odgovorivši time i na komentar vijećnika Nikolića koji je kazao kako se digitalizacija gradske uprave pretvorila u mantru koja ne znači ništa.

 
26. travanj 2024 05:11