StoryEditorOCM
DubrovnikSTUPIĆ VRIJEDAN 900 KUNA?!

Ove godine 'niklo' 129 običnih i sedam savitljivih

Piše Silvia Rudinović
18. rujna 2018. - 16:02
Uz dubrovačke prometnice ove godine javlja se novi val postavljanja prometnih stupića, pa je tako od početka 2018. do rujna postavljeno 129 'običnih' i sedam fleksibilnih. Razlika u cijeni je dojmljiva, dok su obični fiksni 168 kuna, cijena savitljivih stupića s postavljanjem iznosi čak 900 kuna. Ovih sedam skupocjenih postavljeno je u blizini policijskih zgrada, četiri kod Vila Palme i tri u Volantinovoj ulici na Ilijinoj glavici, pored Osnovne škole Marina Držića.

- Stupići su zadnja linija obrane. Stavljaju se kad sustav nije u potpunosti usklađen, kao na primjer s desne strane na Putu od Republike prema zgradi Fine i Vukovarskoj ulici, kuda pješaci prolaze a tamo uopće nema nogostupa nego tek uski prolaz. Dakle, tamo gdje postoji  ivičnjak koji predstavlja fizičku barijeru između ceste i pješaka, stupići nisu potrebni – pojašnjava prometni stručnjak Ivica Banović, i sam iznenađen visokom cijenom fleksibilnih stupića.

-Takvi stupići mi se načelno sviđaju kao rješenje na nepreglednim mjestima, osobito na ulazima i izlazima gdje vozači najčešće oštećuju automobile. Moglo bi se reći kako se fleksibilni stupići uklapaju u onu: Cesta oprašta greške vozaču! Međutim, zbog cijene mislim da nije potrebno postavljati ih svuda. Uostalom, svako postavljanje stupića mora biti dobro osmišljeno i prikazano u projektu prometne regulacije – dodaje Banović.

Iako im je svrha zaštititi, stupići mogu biti opasnost ukoliko nisu dobro postavljeni, ili su postavljeni na posve bespotrebnim mjestima. Negdje otežavaju kretanje pješaka, slijepih osoba i invalida, a drugdje, prije svega oko povijesne jezgre, onemogućuju prolaz vatrogascima i vozilima hitne pomoći. Na to je nedavno ukazala jedna liječnica Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Ove godine, do početka rujna, Grad Dubrovnik dao je 28 tisuća kuna na nove stupiće. Najuočljiviji su oni pred gruškim bazenom, koji ograđuju javno parkiralište od pješačkog prijelaza i kolnika, a zahvaljujući kojima je zaustavljen potpuni nered prometa u mirovanju. Inače, ovaj dio Vukovarske ulice čekaju radovi na odvodnji a i sam bazen bi trebao krenuti u radove tako da će se parkiralište prenamijeniti u šetališnu zonu.

Osobito su zamjetni novopostavljeni stupići u lučkom području, od kružnog toka na Solskoj bazi prema autobusnom kolodvoru, koji zapravo služe omeđivanju parkirališnog prostora Konzuma u Gružu. Ovi su stupići zamijenili cvjetne arle, a svrha im je upitna jer mjesta za pješake uopće nema.
- Ne znam zašto bi to Grad radio na lučkom području pred nečijom butigom. Padaju mi na pamet puno kritičnije točke za ograđivanje stupićima – kaže Banović.

Malobrojni i skupocjeni fleksibilni stupići pored OŠ Marina Držića, postavljeni su nakon apela roditelja da se zaštiti pristup školi, iako će neki reći kako je time oduzet prostor za iskrcavanje i ukrcavanje  učenika nižih razreda za vrijeme kiša. Možda bi, kažu neki roditelji, tri obližnja mjesta na javnoj površini, rezervirana za vozila Policijske uprave, mogla biti bolje iskorištena i prenamijenjena upravo za ukrcavanje djece.

U slučaju prometne nesreće, vozač koji je oštetio prometni stupić na javnoj površini dužan je nadoknaditi štetu. Iz gradskog odjela za promet, na čijem je čelu pravnik Đuro Šutalo, kažu kako vozači u tom slučaju plaćaju istu cijenu koju plaća Grad Dubrovnik prilikom nabave. Dakle, pet uništenih fiksnih stupića nesavjesni će vozač platiti preko 800 kuna, što je opet manje od vrijednosti jednog savitljivog.
08. svibanj 2024 22:31