StoryEditorOCM
DubrovnikODISEJ PRED DAKSOM

FOTO Ovakvu jahtu Dubrovnik još nije vidio

Piše PSD.
1. rujna 2018. - 12:38

Superluksuzna jahta 'Ulysses', najnoviji dodatak floti svjetskih super plovila i jedna je od najcjenjenijih jahti 2018. godine danas je nakratko posjetila Dubrovnik.

'Ulysses' se zadržala u Gružu svega sat vremena kako bi napunila gorivo, te se zaputila u Kotor.

Nakon skoro četiri godine izgradnje, testiranja i opremanja, 116-metarska svjetska istraživačka super jahta nazvana po antičkom junaku Odiseju, napustila je još u lipnju njemačke vode i krenula prema Mediteranu.

Jahta je duga 116 metara, a zanimljivo je da na sebi nosi impresivan izbor brzih plovila i ponuda za dnevna krstarenja. Među njenom 'armadom' nalazi se i 21-metarska jahta Princess 68, koja je dobro osigurana na plovećem divu, a u more je spuštaju dvije masivne palubne dizalice.

Osim plovila, na super jahti se nalazi se i platforma za helikopter Bell 429, a putnicima služi kad prelaze velike udaljenosti na moru. Jahta može primiti 66 osoba, a dizajnirana je posebno za duga putovanja i nemirna mora.

Njena vrijednost procijenjena je na 250 milijuna dolara, a vlasnik luksuzne jahte je Graeme Richard Hart, najbogatiji Novozelanđanin, čija imovina iznosi više od 10 milijardi dolara. Hart se bavi restrukturiranjem tvrtki, a posljednih deset godina usmjerio se na sektor ambalaže papira.

Kružile su i glasine da je Hartovu bivšu jahtu, 107 metara dugu, također imena Ulysses, kupio osnivač Facebooka Mark Zuckenberg, no tu vijest je opovrgnuo glasnogovornik Facebooka.
 

26. travanj 2024 21:25