StoryEditorOCM
DubrovnikSAMOURUŠAVANJE NA LAPADSKOJ OBALI

HAZU Pao je zid? Odmah ćemo popraviti!

Piše M.R.K.
20. kolovoza 2018. - 19:34

Na Lapadskoj obali, prije nekoliko dana urušio se zid vrta kod ljetnikovca Sorkočević, a nekoliko je kamenja palo na cestu. Zid je, kažu građani, bio opasno nagnut prema cesti već dvije godine, a 16. kolovoza kamen se konačno i urušio. Na sreću, nije bilo niti ozljeđenih niti prijavljene štete na nekom od automobila koje obično parkiraju pod zidom. Građani su o svemu upozorili gradsku upravu, komunalno redarstvo pa i putem Dubrovačakog oka. Požalili su se ne samo zbog urušena zida, već i zarasla požarnoga puta na tom području i neispravnog hidranta.

Srušeni zid, dio je ogradnog zida vrta renesansnog ljetnikovca Sorkočević čiji je vlasnik Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i u kojem je smješten Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, pa su shodno tome oni odgovorni za popravak zida. Međutim, zbog nedavne smrti upravitelja akademika Nenada Vekarića, HAZU još nije imenovao novoga upravitelja ispostave u Dubrovniku, a HAZU u Zagrebu tek je od novinara doznao za ovaj problem:

- Sasvim će sigurno zid odmah biti popravljen, to uopće nije upitno. Očito se to urušavanje dogodilo nedavno kad još za to nismo doznali budući smo do ovog tjedna svi u Akademiji bili na godišnjem odmoru - kaže Aleksandra Stuparić, pomoćnica tajnika HAZU-a.
- HAZU se  brine o svim svojim nekretninama. Naša nekretnina u Dubrovniku je pod zaštitom i odmah ćemo angažirati tvrtku ovlaštenu za radove na zaštićenim spomenicima da to poprave - govori Stuparić.

Ljetnikovac je izgradio Petar Sorkočević u vremenu od 1472. do 1535. godine. Ljetnikovac je jednokatnica, s tipično dubrovačkim tlocrtom: središnji salon okružuju četiri sobe. Zgrada je podignuta na drvenom temelju, okružena vrtom i ograđena zidom. U unutrašnjosti se još vide brojni stari predmeti i komadi namještaja, sačuvani i restaurirani.
 

26. travanj 2024 06:58