StoryEditorOCM
DubrovnikI PRIJE DVIJE GODINE OVDJE JE BIO JEDAN SLUČAJ

Pacijent dubrovačke bolnice sa sumnjom na ospice osjeća se puno bolje

Piše Silvia Rudinović
29. svibnja 2018. - 13:06

Pacijent iz Stona koji je u petak hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici zbog sumnje da je zaražen ospicama, osjeća se puno bolje a zdravstveno stanje od prijema mu je poboljšano, kaže voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Stjepan Đuričić.

Dr. Đuričića je jutros, s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik Marijom Bekićem i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Matom Lakićem, primio župan Nikola Dobroslavić kako bi javnosti poslali poruku o riziku od pojave epidemije ove bolesti s obzirom na izuzetno nisku procjepljenost u našoj županiji i epidemiju u susjednim zemljama.

"Župan Nikola Dobroslavić pozvao je stoga sve roditelje i pedijatre na ubrzano cijepljenje djece, jer je to jedina zaštita djece od bolesti, a također i zakonska obveza", stoji u priopćenju koje je Županija poslala nakon ovog susreta.

No, ravnatelj OB Dubrovnik dr. Bekić rekao je kako se trenutno čeka nalaz iz Zagreba za pacijenta koji je zaprimljen u petak, no da su poduzete sve mjere predviđene protokolom i da nema razloga za paniku, dok je dr. Lakić istaknuo da je javna kampanjaza cijepljenje dala rezultate, ali nedovoljne.

Otkako Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije vodi statistiku, od njegova osnutka 1996. godine, ovdje nije zabilježen smrtni ishod oboljelih od ospica. Prije ove posljednje hospitalizacije 34-godišnjaka iz Stona, slučaj ospica u Dubrovniku zabilježen je prije dvije godine. Bio je to strani turist koji pritom, koliko je poznato, nikoga nije uspio zaraziti. Njegovi domaćini, iznajmljivači, bili su cijepljeni.

"Mnogi roditelji vjeruju da nije potrebno cijepiti protiv bolesti kojih više nema, ali  to je upravo rezultat zahvaljujući cijepljenju. Čim prestanemo s cijepljenjem, kolektivni imunitet pada i otvaraju se vrata pojavama bolesti i mogućim epidemijama. Isto tako, s MoPaRu-om se neargumentirano povezuje strah od autizma kao posljedica cijepljenja. Brojna znanstvena istraživanja koja su pratila pojavnosti autizma u sredinama gdje se djeca cijepe i tamo gdje se ne cijepe opovrgla su ovu hipotezu o uzročno-posljedičnoj vezi, međutim protivnici cijepljenja i dalje se pozivaju na nekakve studije koje nemaju nikakvu znanstvenu dokazivost, a  kod nekih studija se i dokazala upletenost u zakonom nedopuštene radnje", tvrdnja je voditelj ovdašnje Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, dr. Miljenka Ljubića, koju je iznio za Dubrovački vjesnik još početkom ove godine kad je krenula aktivnija kampanja za cijepljenje.

Proteklih 20 godina, u Dubrovniku su se pojavljivali tek sporadični slučajevi ospica, najviše 2010. godine. Tada je zabilježeno šest prijava oboljelih koji nisu bili epidemijski povezani, ali tada nije bila obvezna laboratorijska potvrda dijagnoze, što je sada uvjet. Epidemije ospica nije bilo, ali pad procijepljenosti je uzrok epidemije zaušnjaka 2005. godine, kada je prijavljeno 86 oboljelih, 13-ero hospitaliziranih s komplikacijama. Također, 2007. je zabilježena epidemija rubeole, tj. crvenke s 47 oboljelih. Većina njih nije bila cijepljenja ili docijepljena.

Prema podacima kojima raspolaže Zavod , od njegovog osnutka 1996., zabilježeni su samo pojedinačni slučajevi oboljelih od ospica:
2002. - 4 oboljela
2004. - 2 oboljela
2010. - 6 oboljelih
2012. - 1 oboljeli
2014. - 1 oboljeli
2016. – 1 oboljeli

01. svibanj 2024 19:12